Κοινή ανακοίνωση για τη Λαϊκή Εξέγερση στις ΗΠΑ

 

8 Ιουλίου 2020, www.thecommunists.net

 

Απόσπασμα μετάφρασης

 

Colectivo Emancipacion Proletaria (Αργεντινή, Χιλή)

 

Revolutionary Communist International Tendency (Βραζιλία, Μεξικό, Πακιστάν, Κασμίρ, Σρι Λάνκα, Νότια Κορέα, Ισραήλ/Κατεχόμενη Παλαιστίνη, Υεμένη, Νιγηρία, Κένυα, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία και Αυστρία)

 

 

[Greek-language translation of the joint statement of the Colectivo Emancipacion Proletaria and the RCIT; provided by the Greek website www.redtopia.gr, https://www.redtopia.gr/kini-anakinosi-gia-ti-laiki-exegersi-stis-ipa/; the statement in English language can be read here: https://www.thecommunists.net/worldwide/north-america/joint-statement-on-popular-uprising-in-the-u-s/]

 

 

 

Η άγρια δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της καταπίεσης που υφίστανται καθημερινά οι εκμεταλλευόμενες μάζες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κραυγή κατά του ρατσισμού και της καταπίεσης αντηχεί σε ολόκληρο τον κόσμο… Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ άνοιξε τις πύλες έτσι ώστε όλοι οι τομείς των εκμεταλλευόμενων μαζών να αρχίσουν να βγαίνουν στο προσκήνιο ως μαχητική δύναμη: οι άνεργοι, οι λιμενεργάτες, οι εργαζόμενοι διαφόρων εργοστασίων, όπου ξεσπάνε μαζικές απεργίες κ.λπ. Αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι ο πλουσιότερος ιμπεριαλισμός στον κόσμο δεν μπορεί να ζήσει εάν δεν βυθίσει και το δικό του προλεταριάτο σε δυστυχία όπως έκανε με ολόκληρο τον ημι-αποικιακό και αποικιακό κόσμο.

 

Παρά την κατάσταση πολιορκίας που έχει επιβάλει η αστική τάξη υπό την κάλυψη του COVID-19, οι μάζες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν δείξει το δρόμο στην παγκόσμια εργατική τάξη για το πώς να πολεμήσουμε ενάντια στους εχθρούς μας… Ήθελαν να μας σβήσουν από την πολιτική σκηνή, να μας κλειδώσουν στα σπίτια μας, να προκαλέσουν φόβο, να ελέγξουν τις ηρωικές μάζες που σε διαφορετικά μέρη του κόσμου ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, όπως στη Χιλή, τη Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, τον Ισημερινό, για να δώσουμε μερικά παραδείγματα…

 

Οι μάζες, σε πολλές χώρες του κόσμου, έχουν εντοπίσει τον πραγματικό εχθρό, και δεν είναι ένας ιός που προέρχεται από νυχτερίδες, αλλά τα αστικά κράτη που σκοτώνουν με σφαίρες όταν δεν το κάνουν με πείνα. Ο έλεγχος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στις μάζες έχει αποδυναμωθεί …Ενδείξεις γι’ αυτοο αποτελούν το κάψιμο των κεντρικών γραφείων της (συνδικαλιστικής ομοσπονδίας) AFL-CIO, η έλλειψη εμπιστοσύνης από προχωρημένα τμήματα των μαζών απέναντι στο Δημοκρατικό κόμμα κ.λπ.

 

Στο Σιάτλ, ένα τμήμα των αγωνιζόμενων μαζών κατέλαβε 6 οικοδομικά τετράγωνα και συνέταξε μια λίστα με προοδευτικά αιτήματα που εκφράζουν το μίσος των εκμεταλλευομένων έναντι του κράτους, όπως η διάλυση της αστυνομίας, ή το αίτημα για εργατικά-λαϊκά δικαστήρια.

 

“Καμία συζήτηση με τον φασισμό”

 

Τα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το να υλοποιήσει ο Τραμπ την απειλή να βγάλει τον στρατό στους δρόμους θα ήταν τρέλα. Δεν είναι γιατί σέβονται το Σύνταγμα… Ο ιμπεριαλισμός γνωρίζει ότι οι στρατιώτες μπορεί να αρνηθούν να καταστείλουν τις μάζες… Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τμήματα της αστικής τάξης των Γιάνκις στηρίζουν τις φασιστικές συμμορίες που επιτίθενται στις κινητοποιήσεις των αγωνιζόμενων μαζών. …

 

Ένας άλλος τομέας της αμερικανικής μπουρζουαζίας προσπαθεί να φρενάρει τις μάζες προχωρώντας σε περιορισμένες παραχωρήσεις, όπως το να απευθύνει νομικές κατηγορίες εναντίον μερικών δολοφόνων αστυνομικών, την αφαίρεση αγαλμάτων κάποιων ρατσιστών-αντιδραστικών προσωπικοτήτων της χώρας, προτείνοντας κάποιες μεταρρυθμίσεις εντός της αστυνομίας κ.λπ. Φυσικά, αυτές είναι μόνο ψευτομεταρρυθμίσεις για να προκαλέσουν σύγχυση και εφησυχασμό στον κόσμο που αγωνίζεται.

 

«Ένας λαός που καταπιέζει κάποιον άλλο δεν μπορεί να απελευθερωθεί»

 

Ο αγώνας ενάντια στο αστικό κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι ένας αγώνας μόνο του προλεταριάτου της Βόρειας Αμερικής, αλλά και όλου του εκμεταλλευόμενου κόσμου, ιδιαίτερα εκείνων στον ημι-αποικιακό και αποικιακό κόσμο που καταπιέζονται και συνθλίβονται από τον στρατό των Γιάνκις. Μόνο στην Κολομβία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 7 στρατιωτικές βάσεις, διατηρούν στρατεύματα που ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές της Μέσης Ανατολής στη Συρία και το Ιράκ, το ρατσιστικό σιωνιστικό κράτος εποίκων του Ισραήλ έχει καταλάβει την Παλαιστίνη και ούτω καθεξής. Ως κυρίαρχη δύναμη, οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικές βάσεις και επεμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. … Σήμερα, αυτές οι κυβερνήσεις –μαριονέτες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αντιμετωπίζουν αναταραχές και αντίσταση από τις μάζες των χωρών τους…είναι εξαιρετικά σημαντικό να ζητήσουμε την ήττα των στρατευμάτων κατοχής των Γιάνκις στις χώρες όπου βρίσκονται και την διάλυση οποιασδήποτε ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ έξω από τα σύνορα του αμερικανικού κράτους… Ο αγώνας με τέτοιους στόχους είναι υποχρέωση όχι μόνο για το προλεταριάτο των καταπιεσμένων χωρών αλλά και για εκείνο των καταπιεζομένων χωρών. Τονίζουμε ότι ένα κράτος που καταπιέζει τον κόσμο δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο σε μια χώρα.

 

Μετάφραση Λιοσάτος Αλέξης