Να εμποδίσουμε την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στον αγώνα της Παλαιστίνης

Καλούμε το Αυστριακό κράτος να αποσύρει τις κατηγορίες ενάντια στον Michael Pröbsting!

 

Λίστα υπογραφών

 

Εισαγωγή

 

 Το αυστριακό κράτος επιχειρεί να διώξει δικαστικά ακτιβιστές που είναι γνωστοί για την φιλο-παλαιστινιακή δράση τους και για την εναντίωση τους στον Σιωνισμό. Στις 20 Απριλίου 2016, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και Αντιτρομοκρατικής Προστασίας (η πολιτική αστυνομία στην Αυστρία) κάλεσε τον Michael Pröbsting, Διεθνή Γραμματέα της RCIT, για να καταθέσει σχετικά με κατηγορίες περί «στάσης» και «υποκίνησης εγκληματικής δράσης» (παράγραφος 282 του αυστριακού Ποινικού κώδικα). Εάν καταδικαστεί, ο Pröbsting μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και ένα έτος στη φυλακή.

 

O Michael Pröbsting είναι ένας ακτιβιστής αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη ο όποιος για πολλά χρόνια, την οποία έχει επισκεφθεί και δύο φορές. Για πολλά χρόνια έχει συνεργαστεί με τις αραβικές κοινότητες που έχουν μεταναστεύσει στην Αυστρία και έχει συχνά κληθεί να μιλήσει στις διαδηλώσεις και στις εκδηλώσεις τους.

 

 Οι κατηγορίες εναντίον του Pröbsting στηρίζονται σε μια πρόταση μίας ομιλίας που έδωσε πριν από μισό χρόνο (!) σε ένα συλλαλητήριο έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Βιέννη. Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Pröbsting δήλωσε τα εξής: «Στέλνω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς μου σε όλους τους θαρραλέους Παλαιστίνιους που αγωνίζονται για την ελευθερία τους ενάντια στη δικτατορία του Ισραήλ. Με όλη την καρδιά μας στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην τρίτη Ιντιφάντα, μέχρι το κράτος του Ισραήλ να καταργηθεί και όλοι οι λαοί στην Παλαιστίνη να μπορέσουν να ζήσουν μαζί ειρηνικά."

 

Στην ανάκρισή του, ο Pröbsting επανέλαβε όσα είχε δηλώσει δημόσια σε ομιλίες και γραπτά του όλα αυτά τα χρόνια: Ότι υποστηρίζει την λύση της δημιουργίας ενός ενιαίου κράτους για την Παλαιστίνη, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι πρόσφυγες της Παλαιστίνης θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ότι το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ενιαίο κράτος των Παλαιστινίων και του εβραϊκού λαού. Όταν η αστυνομία τον ρώτησε αν υποστηρίζει τρομοκρατικές επιθέσεις, ο ίδιος απάντησε ότι διαφωνεί με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στρέφονται εναντίον αμάχων, αλλά ότι υποστηρίζει την ένοπλη αντίσταση του παλαιστινιακού λαού εναντίον του στρατού του Ισραήλ.

 

 Το τμήμα εισαγγελίας της Βιέννης θα αποφασίσει προσεχώς αν θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Pröbsting, κάτι που θα οδηγήσει στην δικαστική εκδίκαση της υπόθεσης.

 

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για οποιαδήποτε προσπάθεια δικαστικής δίωξης του Michael Pröbsting και κατηγορηματικά απορρίπτουμε τη λογική ότι οι απόψεις του σχετικά με την αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό και το κράτος του Ισραήλ είναι ποινικά κολάσιμες.

 

 Είναι προφανές ότι αυτές οι κατηγορίες, οι οποίες στηρίχθηκαν σε μία ομιλία που πραγματοποιήθηκε πριν από έξι μήνες, έχουν πολιτική σκοπιμότητα και οργανώθηκαν από φίλο-ισραηλινές δυνάμεις. Ομοίως στο παρελθόν οι ίδιες δυνάμεις είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ένα σκάνδαλο με αφορμή την πρόσκληση σε δημόσια πολιτική εκδήλωση στην Αυστρία της Παλαιστίνιας μαχήτριας για την απελευθέρωση Leila Khaled. Στη Βρετανία όσοι εναντιώνονται στον Σιωνισμό διαγράφονται από το Εργατικό Κόμμα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι υποστηρικτές της καμπάνιας BDS δέχονται πολλαπλές πιέσεις.

 

 Απορρίπτουμε τη συκοφαντική κατηγορία ότι η εναντίωση στον Σιωνισμό είναι "νέα μορφή του Αντισημιτισμού." Είμαστε αντίθετοι στο κράτος του Ισραήλ, όχι στους Εβραίους. Αντιθέτως, τις πεποιθήσεις μας ενάντια στον Σιωνισμό τις συμμερίζονται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν τον Παλαιστινιακό απελευθερωτικό αγώνα, αλλά και πολλοί Εβραίοι για πολιτικούς ή θρησκευτικούς  λόγους - συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών μελών του τμήματος της RCIT του Ισραήλ / Κατεχομένων της Παλαιστίνης.

 

Πριν από τρία χρόνια, o Johannes Wiener, ένα άλλο μέλος της RCIT, είχε απειληθεί με παρόμοιες κατηγορίες λόγω μιας ομιλίας που είχε δώσει σε ένα συλλαλητήριο στο οποίο είχε εκφράσει παρόμοιες απόψεις με αυτές του Pröbsting. Εκείνη την περίοδο ξεκινήσαμε μία εκστρατεία αλληλεγγύης και, ως εκ τούτου οι κατηγορίες, οι οποίες δρομολογούνταν από μια φιλο-ισραηλινή οργάνωση στην Αυστρία, τελικά κατέρρευσαν. Καλούμε όλους τους φίλους του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Αγώνα και όλους όσους υπερασπίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα να συμμετάσχουν στην εκστρατεία αλληλεγγύης μας, να υπογράψουν την ακόλουθη δήλωση και να την στείλουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αυστρία.

 

* * * * *

 

Δήλωση Αλληλεγγύης

 

Να εμποδίσουμε την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στον αγώνα της Παλαιστίνης

 

Καλούμε το αυστριακό κράτος να αποσύρει τις κατηγορίες ενάντια στον Michael Pröbsting!

 

Εμείς, οι υπογράφοντες, γνωρίζουμε ότι ο Michael Pröbsting κλήθηκε να εμφανιστεί στις 20 Απριλίου 2016 ενώπιον του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος και Αντιτρομοκρατικής Προστασίας, λόγω μιας ομιλίας που έκανε σε ένα συλλαλητήριο μισό χρόνο νωρίτερα. Στην ομιλία του, ο Pröbsting είπε: "Με όλη μας την καρδιά στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην τρίτη Ιντιφάντα, μέχρι το κράτος του Ισραήλ να καταργηθεί και όλοι οι λαοί στην Παλαιστίνη να μπορέσουν να ζήσουν μαζί ειρηνικά." Επιπλέον, έχουμε επίγνωση ότι, αν η εισαγγελία απαγγείλει κατηγορίες ενάντια στον κο Pröbsting και αυτός καταδικαστεί, μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και ένα έτος φυλάκισης. Ανεξάρτητα από τις απόψεις μας για το μέλλον του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση, είμαστε αντίθετοι σε κάθε τέτοια δικαστική δίωξη του Michael Pröbsting.