Ελλάδα: ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται μετά την υποταγή της κυβέρνησης Τσίπρα στην ΕΕ


Υπέρ ενός νέου Εργατικού Κόμματος με Επαναστατικό Πρόγραμμα κι όχι ενός εθνικιστικού στενόμυαλου Αριστερού Ρεφορμισμού

Δήλωση της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς Τάσης (RCIT), 25.8.2015, www.thecommunists.net

 

1.            Το κυβερνόν αριστερό ρεφορμιστικό κόμμα στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, διασπάστηκε. Η νέα ομάδα που προέκυψε από την διάσπαση ονομάζεται Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ).Συμπεριλαμβάνει 25 πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που το καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη παράταξη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αυτή την στιγμή, της οποίας ηγείται ο πρώην Υπουργός Ενέργειας στο Υπουργικό Συμβούλιο του Τσίπρα, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Η ΛΑΕ δικαιολογημένα ασκεί κριτική στην υποταγή του Τσίπρα στην ΕΕ που κατέληξε στο λεγόμενο Τρίτο Μνημόνιο παρόλο που το δημοψήφισμα που διεξήγαγε την 5ης Ιουλίου ενάντια στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ, νίκησε με συντριπτική ψήφο υπέρ του ΟΧΙ. Η ΛΑΕ επικρίνει επίσης την συνεργασία της κυβέρνησης Τσίπρα με το Σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ που ακολουθεί πολιτικές Απαρτχάιντ. Το νέο κόμμα ζητά την επιστροφή στο παλιό ελληνικό νόμισμα, την δραχμή και έξοδο από το ΝΑΤΟ. Επίσης, η ΛΑΕ σωστά εγκαλεί για μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο Μνημόνιο.

2.            Η διάσπαση είναι αποτέλεσμα της ιστορικής προδοσίας της κυβέρνησης Τσίπρα. Ενάντια στην ξεκάθαρη ψήφο του Ελληνικού λαού, 61.3% του οποίου ψήφισε “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, η κυβέρνηση υποτάχτηκε στην τεράστια πίεση της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και δέχτηκε το Τρίτο Μνημόνιο. Αυτό το μνημόνιο συνιστά βάναυση επίθεση στην Ελληνική εργατική τάξη και τους φτωχούς. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ σημαίνουν ότι τα εκτιμώμενα έξοδα για το μέσο Ελληνικό νοικοκυριό θα αυξηθούν κατά 650 ευρώ το χρόνο. Επίσης, θα γίνουν περαιτέρω περικοπές στην κοινωνική πρόνοια και τις συντάξεις κι ακόμη περισσότερες επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια κατάσταση στην οποία οι Έλληνες εργάτες έχουν ήδη υποστεί μείωση 18% στους πραγματικούς μισθούς από το 2007 ενώ η ανεργία είναι τόσο υψηλή που μόλις 49.4% του πληθυσμού ηλικίας 15–64 είχαν δουλειά στα τέλη του 2014 (χάριν σύγκρισης, τα αντίστοιχα ποσοστά στην Βρετανία είναι 71.9% και στην Πορτογαλία 61.7%). Επίσης, όπως ορίζει το Τρίτο Μνημόνιο, πρόκειται να εισαχθούν πολλές νεοφιλελεύθερες απορυθμίσεις στις επιχειρήσεις, που αναμφίβολα θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων: πολλοί από τους 15 000 φούρνους σε γειτονιές και πολλά από τα 11 000 φαρμακεία στην Ελλάδα κινδυνεύουν.

3.            Επιπλέον, η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε στις ιδιωτικοποιήσεις που ξεπουλάνε την χώρα σε τιμή χοντρικής, εκποιώντας τεράστια μερίδα των πόρων της χώρας σε ξένες εταιρίες. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, δημόσια περιουσία αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να παραδοθεί σε ένα νέο trust fund που θα αναλάβει την ιδιωτικοποίησή τους με σκοπό να πουληθούν σε ιδιωτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις . 14 αεροδρόμια αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν καθώς επίσης και τεράστια κομμάτια των κλάδων της Ελληνικής οικονομίας , το νερό, η ενέργεια, τα πετρέλαια, οι αυτοκινητόδρομοι, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και οι τηλεπικοινωνίες, εν ολίγοις: ολόκληρη η χώρα είναι προς πώληση στους ιμπεριαλιστές καρχαρίες! Τέλος, η κυβέρνηση Τσίπρα παραχωρεί την εξουσία της σε μεγάλους τομείς χάραξης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στους δανειστές της της Ευρωζώνης υπό τους δρακόντειους όρους με τους οποίους συμφώνησε για την τριετή οικονομική διάσωση (bailout). Ο ηγέτης της ΛΑΕ Λαφαζάνης σωστά κατηγόρησε τον Τσίπρα: "Ντρέπομαι για λογαριασμό σου. Δεν έχουμε πλέον δημοκρατία… αλλά δικτατορία της Ευρωζώνης."

4.            Η όλη πολιτική εξέλιξη της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, η μεταμόρφωσή του μέσα σε λίγους μόνο μήνες από υποτιθέμενο αντι-καπιταλιστικό κόμμα σε υπηρέτη του ιμπεριαλισμού της ΕΕ που τώρα θέτει σε εφαρμογή το συνολικό ξεπούλημα της χώρας, αποδεικνύει την χρεοκοπία του αριστερού ρεφορμισμού. Είναι υπόδειγμα του αδιέξοδου δρόμου του ρεφορμισμού που προπαγανδίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς , μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Γερμανικό LINKE, το Γαλλικό PCF κα. Επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις επαναστατών, μεταξύ των οποίων και το RCIT, που δήλωναν ήδη από το 2012 ότι η αριστερή ρεφορμιστική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα προδώσει την εργατική τάξη.

5.            Η ρήξη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα είναι επομένως μια προοδευτική εξέλιξη που μάλιστα πολύ καθυστέρησε. Είναι προφανές ότι σε αντίθεση με τις αρχικές προθέσεις και επιθυμίες τους, οι ηγέτες της αριστερής πτέρυγας του κόμματος αποφάσισαν να διασπαστούν μόνο κάτω από την τεράστια πίεση από τους πρωτοπόρους τομείς της εργατικής τάξης και της μαχητικής νεολαίας. Οι σοσιαλιστές θα πρέπει να υποδεχτούν αυτήν την διάσπαση και την δημιουργία της ΛΑΕ ως ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση.

6.            Φυσικά, δεν θα ήταν συνετό να παραβλέψουμε τις πολιτικές αδυναμίες της ΛΑΕ. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους βουλευτές της συμπορεύτηκαν με τον Τσίπρα για επτά ολόκληρους μήνες κατά τους οποίους ο Τσίπρας ήδη διέπραξε σωρεία πολιτικών εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων η δημιουργία της κυβέρνησης συνασπισμού με το δεξιό ρατσιστικό κόμμα ΑΝΕΛ, η εκλογή ενός σημαίνοντος συντηρητικού πολιτικού, του Προκόπη Παυλόπουλου, ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και οι διάφορες συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ. Το πρόγραμμα της ΛΑΕ είναι βασικά επανάληψη του παλιού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με την σημαντική διαφορά ότι εγκαλεί για την έξοδο από την ΕΕ και την επιστροφή στην δραχμή.

7.            Η Επαναστατική Κομμουνιστική Διεθνής Τάση (RCIT) υποστηρίζει το σύνθημα για την έξοδο χωρών με καθεστώς ημιαποικίας όπως η Ελλάδα από την ιμπεριαλιστική ΕΕ και το Ευρώ. Ωστόσο, υποστηρίζουμε την έξοδο αυτή μόνο ως τακτικό βήμα για να χαλαρώσει η ασφυκτική λαβή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Επίσης, μια τέτοια έξοδος θα απελευθερώσει την χώρα από την «δικτατορία της Ευρωζώνης» μόνο ΑΝ συνδυαστεί με μια σειρά από άλλα μέτρα. Συγκεκριμένα, είναι αναγκαίο να παλέψουμε για άμεση διαγραφή όλων των χρεών της Ελλάδας καθώς επίσης και για την άμεση εθνικοποίηση όλων των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εργατικό έλεγχο στις επιχειρήσεις τόσο στη βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες.

8.            Η ΛΑΕ εσφαλμένα πιστεύει σε ένα μοντέλο απομονωμένης οικονομικής ανάπτυξης σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομίας (αν και με ένα ισχυρό κρατικό καπιταλιστικό τομέα). Η αποτυχία μιας τέτοιας στρατηγικής έχει ήδη αποδειχτεί από το ιστορικό παράδειγμα που έδωσε και το όνομά του στην Λαϊκή Ενότητα- την Κυβέρνηση της Χιλής το 1970-73 με ηγέτη τον τραγικό Σαλβαντόρ Αλιέντε , που απέτυχε και τελικά ανετράπη από ένα αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο απομονωμένος εθνικός αριστερός ρεφορμισμός είναι μια τραγική αυταπάτη. Όσο στη χώρα κυριαρχούν τα αφεντικά των επιχειρήσεων, οι εφοπλιστές ολιγάρχες και οι καρχαρίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη που να ωφελεί τις λαϊκές μάζες. Μόνο μια εργατική κυβέρνηση που θα βασίζεται σε λαϊκά συμβούλια και πολιτοφυλακές και θα απαλλοτριώσει τους καπιταλιστές άρπαγες προσφέρει διέξοδο από την δυστυχία. Ταυτόχρονα, οι επαναστάτες στην Ελλάδα καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να παλέψουν για ένα πρόγραμμα που θα εγκαλεί για τις Ηνωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης.

9.            Το κεντρικό καθήκον τώρα για τους επαναστάτες είναι να συνδυάσουν μια ευέλικτη τακτική με αδιάλλακτη εμμονή στο πρόγραμμα. Οι επαναστάτες στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η δημιουργία της ΛΑΕ αντανακλά μια σημαντική πολιτική διάσπαση της εργατικής πρωτοπορίας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ορισμού ένα τέτοιο νέο κόμμα είναι ρευστό και θα έχει πολλές εσωτερικές διαμάχες. Επομένως, οι επαναστάτες στην Ελλάδα θα πρέπει να παρέμβουν σ’ αυτή την διαδικασία και να συμμετάσχουν σ’ αυτές τις διαμάχες. Είμαστε της άποψης ότι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό στις παρούσες συνθήκες είναι να προσχωρήσουν στην ΛΑΕ και να βοηθήσουν τους σοσιαλιστές εργάτες και τους νεολαίους που μετακινούνται προς τα αριστερά να εξάγουν τα σωστά συμπεράσματα από την εμπειρία της προδοσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επαναστάτες πρέπει να είναι επικριτικοί, οξείς ως προς το περιεχόμενο της κριτικής αλλά σε ένα παιδαγωγικό τόνο και να ασκήσουν κριτική στις αποτυχίες του αριστερού ρεφορμιστικού προγράμματος των ιδρυτικών μελών της ΛΑΕ. Θα πρέπει να εξηγήσουν ότι, αν το νέο κόμμα γίνει μια εκδοχή του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που θα υπερασπίζεται την δραχμή, στο τέλος η μοίρα του αναπόφευκτα θα είναι ίδια με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή θα γίνουν ένα προδοτικό κόμμα. Αυτή η πορεία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Για να προωθηθεί η υπόθεση και να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, μας φαίνεται λογικό ότι πρέπει οι επαναστάτες να προσχωρήσουν στην ΛΑΕ ως ανεξάρτητες παρατάξεις και να παλέψουν ανοιχτά για να κερδίσουν την πλειοψηφία των μελών του κόμματος με ένα επαναστατικό πρόγραμμα δράσης.

10.          Φυσικά, η ΛΑΕ θα παρουσιάσει μια λίστα υποψηφίων για τις ερχόμενες εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη και καλά θα κάνει. Ωστόσο, οι επαναστάτες θα πρέπει να εξηγήσουν ότι το πιο σημαντικό πεδίο της ταξικής πάλης δεν είναι στην αρένα των εκλογών αλλά στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Θα πρέπει επομένως να προπαγανδίζουν ένα σχέδιο μάχης που θα προσανατολίζεται στην δημιουργία επιτροπών δράσης σε όλους τους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα χωριά και να κινητοποιήσουν τον κόσμο για γενικές απεργίες διαρκείας και καταλήψεις καθώς και για την δημιουργία μονάδων αυτοπροστασίας για να υπερασπιστούν το εργατικό κίνημα ενάντια στους φασίστες και την αστυνομία. Οι επαναστάτες θα πρέπει να εξηγήσουν ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να ανατραπεί με γενικές απεργίες αλλά μόνο με ένοπλη εξέγερση της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

11.          Όποιες κι αν είναι οι επόμενες εξελίξεις, στο τέλος το κρίσιμο καθήκον είναι να φτιάξουμε μια συγκεκριμένη υλική δύναμη για να εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις στρατηγικές, δηλαδή ένα επαναστατικό εργατικό κόμμα σε εθνικό επίπεδο που θα είναι μέλος της νέας εργατικής Διεθνούς. Ένα τέτοιο επαναστατικό κόμμα πρέπει να πολεμήσει για μια σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καλούμε όλους τους επαναστάτες που συμφωνούν με μια τέτοια προοπτική για την Ελληνική και την διεθνή επανάσταση να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Το RCIT ανυπομονεί να συνεργαστεί με τους Έλληνες σοσιαλιστές εφαρμόζοντας ένα τέτοιο πολιτικό και οργανωτικό πρόγραμμα!

 

Διεθνής Γραμματεία του RCIT

 

Για τις αναλύσεις μας στην Ελλάδα, παραπέμπουμε τους αναγνώστες:

* RCIT: ο ΣΥΡΙΖΑ προδίδει τους εργάτες και τους φτωχούς στην Ελλάδα- το «ΟΧΙ» δεν σήμαινε «ΝΑΙ» σε ένα άλλο πρόγραμμα λιτότητας! Υπέρ της οργάνωσης της μαζικής αντίστασης ενάντια στην προδοσία της κυβέρνησης Τσίπρα! Αριστερή πτέρυγα στο ΣΥΡΙΖΑ: Πολεμήστε ενάντια στους ηγέτες του κόμματος που είναι λακέδες των αφεντικών και της ΕΕ! 11.7.2015, http://www.thecommunists.net/worldwide/europe/syriza-betrayal/

* RCIT: το 61.3% ψηφίζει ΟΧΙ στο Ελληνικό δημοψήφισμα: Νίκη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή εργατική τάξη! Κερδήθηκε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος ενάντια στην ΕΕ και το ΔΝΤ συνεχίζεται! Εθνικοποιήστε τις τράπεζες και τα ΜΜΕ με εργατικό έλεγχο! 6.7.2015, http://www.thecommunists.net/worldwide/europe/greece-after-referendum/

* RCIT: Χαιρετισμούς σε όλους τους Έλληνες Σοσιαλιστές που διοργανώνουν την καμπάνια της ψήφου στο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Μήνυμα αλληλεγγύης από το RCIT, 3.7.2015, http://www.thecommunists.net/worldwide/europe/greece-solidarity-greetings/

* RCIT: Δημοψήφισμα στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου: Ψηφίστε ΟΧΙ! Ενάντια σε ΕΕ-Τρόικα ! Όχι σε κάθε πρόγραμμα λιτότητας! Ρήξη με την ΕΕ και το ΔΝΤ! Εθνικοποιήστε τις τράπεζες και τα ΜΜΕ με εργατικό έλεγχο! 30.6.2015, http://www.thecommunists.net/worldwide/europe/greece-referendum-oxi/

* RCIT: Χαιρετισμούς σε όλους τους Έλληνες Σοσιαλιστές που διοργανώνουν την καμπάνια της ψήφου στο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, 3.7.2015, http://www.thecommunists.net/worldwide/europe/greece-solidarity-greetings/

* Συνδικαλιστές Βραζιλίας: Αλληλεγγύη με την Ελληνική αντίσταση ενάντια σε ΕΕ-Τρόικα! http://www.thecommunists.net/worldwide/europe/brazil-solidarity-with-greece/

* RCIT: Ελλάδα: Όχι στην υποταγή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ! 26.2.2015, http://www.thecommunists.net/worldwide/europe/syriza-surrenders/

* RCIT: Ελληνικές εκλογές: ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει … και συνάπτει συμμαχία με Αντιδραστικούς Ρατσιστές! 27.1.2015, http://www.thecommunists.net/worldwide/europe/greece-syriza-anel/

* RCIT: Εκλογές στην Ελλάδα: Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ αλλά μην εμπιστεύεστε την ηγεσία Τσίπρα! Οργανώστε την πάλη στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και στους δρόμους! Πολεμήστε για εργατική κυβέρνηση! 22.1.2015, http://www.thecommunists.net/worldwide/europe/greece-election-statement/

* RCIT: Ελλάδα: Τιμή στον Παύλο Φύσσα! Τσακίστε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, 21.9.2013, http://www.thecommunists.net/worldwide/europe/greece-smash-golden-dawn/

* RCIT: Ελλάδα: Κάτω η δίκη εναντίον του Σάββα Μιχαήλ- Μάτσα s! 23.7.2013, www.thecommunists.net/worldwide/europe/greece-solidarity-with-savas-matsas

* Nina Gunić: Αλληλεγγύη με την απεργία πείνας στην Ελλάδα! Εμπρός για ένα Επαναστατικό Κίνημα Μεταναστών! April 2013, www.thecommunists.net/worldwide/europe/greece-solidarity-with-migrant-strike

* Michael Pröbsting: Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου: Μια νέα φάση της Ελληνικής Επανάστασης ξεκινά! 19.6.2012, www.thecommunists.net/worldwide/europe/greece-after-17-6-elections

* Michael Pröbsting: Ελλάδα: Για μια εργατική κυβέρνηση! Κριτική εκλογική στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ! Εργάτες: Οργανωθείτε και προετοιμαστείτε για τον αγώνα για την εξουσία! 6.6.2012, www.thecommunists.net/worldwide/europe/greece-for-a-workers-government

* Michael Pröbsting: Μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ελληνικές εκλογές: Το ζήτημα της εργατικής κυβέρνησης και ο επαναστατικός δρόμος για να προχωρήσουμε, May 2012, www.thecommunists.net/worldwide/europe/after-the-greek-elections

* Michael Pröbsting: Απόψεις σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, 10.11.2011, www.thecommunists.net/worldwide/europe/greece-revolution-or-tragedy

--

Επαναστατική Κομμουνιστική Διεθνής Τάση (RCIT)

rcit@thecommunists.net

www.thecommunists.net

+43-650-4068314