RCIT (odnosno naša prethodna organizacija) je branila uvijek bosanski narod protiv genocidnog rata

Skraćeni djel rezolucije Revolucionarno-Komunističke Internacionalne Tendencije (RKIT), 9.2.2014, www.thecommunists.net

 

RCIT (odnosno naša prethodna organizacija) je branila uvijek bosanski narod protiv genocidnog rata, koji je učinjen i počet sa strane srpskih (i hrvatskih) nacionalističkih sila u 1992. godini. Ovaj rat je donio neiskazanu patnju za bosanske Muslimane i one Srbe i Hrvate, koji nisu podržavali nacionalno podjeljenje Bosne i Hercegovine od strane srpskih i hrvatskih šovinista.

 

Prema jednom izvještaju iz 2008. godine, koji je dao voditelj bosanske delegacije u Ujedinjenim Nacijama o ratu 1992. do 1995. godine, su ubijeni 200.000 ljudi, među njima 12.000 djece, oko 50.000 žena je bilo silovano i 2,2 miliona su bili prisiljeni da izbjegnu iz države sa 4 miliona stanovnika!

 

Mi smo osudili reakcionarsku bosansku vladu Alije Izetbegovića, koja – kao i birokracije ostalih republika – težila uvesti kapitalizam i nije uspjela obraniti bosanski narod protiv šovinističkih agresora. Mi smo podržali nacionalnu borbu za slobodu od strane bosanskog naroda kroz internacionalnu pomoć i spojili smo to sa perspektivom jedne multi-nacionalne radničke Republike u Bosni i Hercegovini kao dio jedne socijalističke balkanske Federacije. Osuđivali smo američke i evropske imperijaliste, koji su onemogućili bosanski otpor uvođenjem embarga oružja i suradnjom sa srpskim šovinistima, kada je general Mladić organizirao masovno ubistvo nad 8.000 muslimanskim muškarcima u Srebrenici u Julu 1995. godine.

 

Mi smo bili dio "Pomoći za radnike" – jedne kampanje, koja je lijekove, odjeću, itd. dostavljala radničkim familijama u Tuzli i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Mi smo podržavali dostavu oružja i internacionalnim oslobodilačkim brigadama za bosanski otpor i osuđivali bombardovanje NATO-a ljeti 1995. godine. Bombardovanje je zaustavilo bosanske vojne snage da vrate teritorije, koje su izgubili u prvim ratnim godinama. Imperijalisti Evropske Unije i Amerike su diktirali reakcionarni Dejtonskog sporazuma prema bosanskog naroda u godini 1995.

 

Kratko rečeno, RCIT je podržavala – za razliku od puno njih navodno marksističkih grupacija – pobjedu bosanskog naroda i neuspjeh reakcionarskih srpskih šovinista i kombinovala to sa perspektivom jedne socijalističke balkanske Federacije