Opinioni publik në vendet imperialiste nuk duhet të jetë pikënisje për zhvillimin e një pozicion në një luftë

Pjesë e qendrës u largua në perëndim të mbrojtur një version sektare - ose më një karikaturë - i anti-imperializmit. A nuk e shikoni në një luftë ekzistues në tërësinë e saj, me të gjitha aspektet e saj të ndryshme dhe shpesh kontradiktore. Në vend të kësaj, ata përpiqen për të vlerësuar qëndrimin zyrtar të imperializmit perëndimor. Ata zakonisht bëjmë atë nga opinioni publik, p.sh. retorika e borgjeze politikëbërësve dhe mediat për të vëzhguar. Dhe ku opinioni publik perëndimor bën një plus, aty sektarët e bën një minus. Me fjalë të tjera, ai / si në një luftë me anën që refuzon opinionin publik perëndimor.

Prandaj, ata vijnë në të njëjtin pozicion në të gjitha llojet e llojeve të ndryshme të luftërave: denIrak luftës në vitin 1991, lufta 1992-1995 boshnjak, Lufta ne Kosov në vitin 1999, lufta në Afganistan në vitin 2001 ne Irak luftës në vitin 2003 dhe lufta civile në Libi në vitin 2011 megjithatë. Kjo është krejtësisht e gabuar. Për marksistëve, opinioni imperialiste publik - edhe pse një faktor që duhet të merret parasysh - as pikënisje e as faktori më i rëndësishëm për të nxjerrin një pozicion revolucionar! Duket sikur sektarët ndryshme harrojmë këtë të vërtetë themelore! Ky dështim shkakton ato shpesh me idenë e çmendur që ne jemi për "oportunistë" dhe bëhen marksistët "kanë dhënë për presionin e imperialistëve".

Le të shikojmë në një analogji disa historike me: Gjatë luftës nacionale çlirimtare të sllavëve në Ballkan kundër Perandorisë Osmane në 1912-1913, ishin imperialistët rusë për këtë zjarr dhe flakë - sigurisht për shkak të tyre, zgjerimin e interesave të një linjë të klasës. Lenini dhe bolshevikët, megjithatë, nuk arriti në përfundimin se lufta nacionale çlirimtare nuk ishte me vlerë mbështetëse. Çfarë pasojash tërhequr Trockin dhe Ndërkombëtare katërt nga fakti se opinioni publik imperialiste dhe të vogla-borgjez në Evropën Perëndimore dhe Amerikën e Veriut, shumë i fortë për qeverinë republikane anti-fashist në Spanjë 1936-1939 folur apo për luftën çlirimtare kombëtare e punëtorëve kinezë nën udhëheqjen Chiang Kai-shek s kundër imperialistëve japoneze në vitin 1937? Ata ishin objekt jo sigurinë borgjeze imperialiste dhe të vogla "të opinionit publik", kur ata i dhanë mbështetjen Republikane qeveri anti-fashiste kritike por të pakushtëzuar ose luftën e popullit kinez dhe në të njëjtën kohë pikëpamja e pavarur e punëtorëve internacionaliste Klass Që dha brenda.

Marksistët nuk duhet të fillojë nga ideja: "Si mund të si në revolucionarët luftojnë West më të mira kundër presionit" Kjo është ana e jonë dhe e hap derën për gabime të rënda "të luftojë borgjezia?". Ajo do të jetë anti-imperializmi për idiots. Një duhet në vend të fillojnë të mendojnë për pikën e mëposhtme: "Çfarë është politika e pavarur klasës në interes të klasës punëtore ndërkombëtare dhe të popullit të shtypur?". Me fjalë të tjera, si mund ta luftuar klasën punëtore, organizatat e tyre dhe pikat e forta të tyre vetëdije? Kjo është mënyra e vetme legjitime për qasje çështjen e luftës së klasave. Anders do të degjenerojë në majta në vendet imperialiste që lidhen me pyetjen: "si mund ta luftojë kundër borgjezisë tonë?" Filloni të mendoni përsëri dhe të ndaluar.

Trocki shpjegoi këtë qasje shumë të mirë në një artikull në të cilin ai mallkonte të metodës sektare:

"Në nëntëdhjetë raste nga njëqind punëtorët në të vërtetë vënë një shenjë minus ku borgjezia vendos einPluszeichen. Në dhjetë raste, megjithatë, janë siegezwungen për të vënë të njëjtën shenjë, si dieBourgeoisie, por për t'i pajisur ata me desMißtrauens tyre vulë kundër borgjezisë. DiePolitik proletariati nuk buron aspak automatikisht nga politika e borgjezisë nga nga shfuqizon siederen shenjë (atëherë do të ndonje sektare). Jo, partia revolucionare duhet sichin çdo rast, pavarësisht orientuar në brendshme dhe në shtresën e jashtme, dhe të bëjnë vendime që plotësojnë më së miri interesat e proletariatit në. Ky rregull zbatohet për të kohës së luftës, ashtu si edhe për kohë paqeje." (3)