Si të merren me lloje të ndryshme të ndërhyrjes ushtarake të imperialistët?

Në atë kuptim, ne po flasim për forma të ndryshme të ndërhyrjeve ushtarake imperialiste? Ne duam të shpjegojmë me disa shembuj nga 20 vitet e fundit. Cili ishte ndryshimi midis demIrak Luftës së 1991 dhe 2003, lufta në Afganistan në vitin 2001 në njërën anë dhe luftërat në Bosnjë 1992-1995 dhe në Kosovë në vitin 1999 dhe Libia në vitin 2011? Cila është metoda jonë në qelse pse ne mbrojmë Afganistanin në vitin 2001, edhe pse talebanët ishin sigurisht jo më pak diktatorial se Gadafi dhe përse ne vazhdojmë revolucionin demokratik në Libi kundër mbështetjes së regjimit të Gadafit, pavarësisht fushatës imperialiste të kushtëzuar ushtarake kundër regjimit? Të sektarët na akuzojnë e kapitullimit në fytyrën e "mendimit të borgjeze-demokratike publik në vendet imperialiste"? Por, ka pasur një ndryshim në borgjeze imperialiste dhe të vogla "opinionit publik"? Vështirë se mund të thuhet se opinioni publik është më pak armiqësore për talibanët ka qenë si kundër Gadafit. Përkundrazi. Qeveritë imperialiste kishte të gjitha takimet publike me Gadafin dhe kishte për të shpejt të fshini imazhet nga web faqet e tyre zyrtare, ku Sarkozi, Berluskoni, Bler, etj tronditi duart libian diktator undherum shaka.

Pra, çfarë është dallimi në mes të luftës në Irak 1999 dhe 2003 dhe Afganistan në vitin 2001 në njërën anë, dhe Bosnja 1992-1995 dhe Kosova në vitin 1999 dhe Libia në vitin 2011 në anën tjetër? Përgjigja është shumë e thjeshtë. Si materialistët historike ne jemi të parë në zhvillimin e klasave. Në Bosnje lufta filloi në prill 1992 si një luftë çlirimtare kombëtare e punëtorëve dhe fshatarëve nën udhëheqjen e Izetbegoviq burokracisë kundër kërcënimit të represionit të shtetit serbo-shoviniste. Që nga viti 1987, regjimi i Millosheviçit nisi një fushatë të egër në Serbi e shovinizmit serb, por edhe kundër pothuajse për qëllim në veçanti kundër shqiptarëve të Kosovës të gjitha nacionaliteteve të tjera në Jugosllavi. Pra, burokratët serbë të kërkuar për të siguruar një pozitë dominuese ne dritën e kapitalizmit. Burokracia kroate u përpoq për të luftuar duke mbytur gjithnjë pakicat e tyre serbë në Krajina dhe Sllavoni. Kjo rritje të shtypjes kombëtare ishte i lidhur me restaurimin e kapitalizmit dhe ka shërbyer për t'i larguar masat nga pasojat sociale. Ky sfond nisur serinë e luftërave ballkanike në vitin 1991, në të cilën shumë forcat imperialiste u përpoq të ndërhyjë.

E njëjta gjë ndodhi në Kosovë, e cila pësoi një përrallë e represionit vrasës nga Serbia që nga pushtimi i saj në vitin 1913, shumë lëvizje për çlirim kombëtar që nga viti përvojë. E fundit filloi në mars 1998. (4) libian dhe sirian Revolucioni 2011 gjithashtu filloi si një revolucioneve demokratike, si pjesë e revolucionit arabe kundër diktaturave borgjeze. Pra, ndryshe nga sektarët interpretuar ato, këto luftëra civile nuk ka filluar nga një komplot të imperialistëve jashtë - ata ishin apo janë luftërat e vërtetë çlirimtare të punëtorëve dhe fshatarëve.

Në kontrast me këto shembuj, situata në Irak në vitin 1991 dhe 2003, ose në Afganistan në vitin 2001 ishte e ndryshme. Në Afganistan në vitin 2001 nuk ka lëvizje masive progresive u zhvillua - Luftën Civile lokale të ashtuquajturit front të bashkuar e Ahmed Shah Masud kundër talebanëve nuk kishte potencial progresive. Edhe pse lufta nacionalçlirimtare e kurdëve kundër regjimit Baathist në Irak kishte një karakter të drejtë dhe progresive, por me kufizimin e saj lokale në veri, konflikti nuk u bë një faktor dominues në situatën politike.

Në lidhje me këtë ka një tjetër ndryshim i rëndësishëm në mes të këtyre dy llojeve të luftërave: lufta në Irak në vitin 1991 dhe 2003, ose lufta në Afganistan 2001gab nuk ka asnjë ndërhyrje nga imperialistët në luftën çlirimtare ekzistuese. Ka pasur sulme të hapura imperialiste në këtë ose për të nënshtruar ato kombin.

Një duhet të shikojmë në këtë luftë të saktë. Për shembull, qëllimet e luftës të imperialistëve në Bosnjë dhe Kosovë nuk ishin të pushtuar nga Serbia e nënshtrojeni, por më tepër të frenuar luftën çlirimtare kombëtare dhe në këtë mënyrë të ndalur destabilizimin e rendit rajonal. Në rastin e Kosovës, duhet të kujtojnë kryengritjen fundit armatosur parë masiv në Shqipëri në pranverë të vitit 1997. Një luftë e suksesshme çlirimtare në Kosovë do të ketë pasoja të mëdha për fillimin e betejave të ngjashme çlirimtare në mesin e minoriteteve shtypur shqiptare në Maqedoni dhe Mal të Zi.

Natyrore, ndërhyrja e imperialistëve të ndryshojë karakterin e një lufte nacional çlirimtare. Por kjo nuk është domosdoshmërisht dhe gjithmonë rasti. Në librin tonë, revolucioni arab, ne kemi bërë tashmë në shembujt që imperialistët pengohet edhe në luftën çlirimtare të Kinës në vitin 1930 dhe '40s, apo lëvizjet partiake masive në Europën Lindore kundër nazistëve gjatë Luftës 2 Botërore. Për shembull, armët britanike dhe zyrtarët kanë dërguar partizanët staliniste e Titos, SHBA madje ka dërguar avionë ushtarakë me pilotët amerikanë për të mbështetur trupat Chiang Kai-chek civile. Nxiti revolucionarët e Internacionales së Katërt, për të ndaluar mbështetjen e këtyre lufton?! Jo, dhe kjo do të jetë vend tmerrësisht keq në qoftë se ata kishin bërë atë.

Ne duhet të analizojmë me shumë kujdes nëse një luftë ekzistuese demokratike apo nacionalçlirimtare është në vartësi plotësisht në manovrat imperialiste dhe për këtë arsye nuk ka një dinamikë të rëndësishme të brendshme të luftës çlirimtare të punëtorëve dhe fshatarëve. Nëse ky është rasti, marksistët duhet të ndryshojë pozicionin e tyre dhe të heqin dorë mbështetjen e tyre kritik për luftën nacionalçlirimtare.

Megjithatë, duhet edhe këtu analizojë procesin dhe variacionet e saj të mundshme dhe për këtë arsye të jetë gati kur është e nevojshme për të ndryshuar pozicionin e saj. Kur, për shembull, punëtorët shiitë dhe fshatarët në Irakun jugor mars 1991 u rebelua kundër Sadam Huseinit, kuptohet të dyja palët - ne marksistët dhe imperialistët - të cilat rëndësinë klasë kishte këtë kryengritjen. Kjo ishte një revolucion i vërtetë demokratik e punëtorëve dhe fshatarëve. Kjo është arsyeja pse ushtria Baathist ka shtypur rebelimin, forcat amerikane dhe borgjeze imperialiste dhe vogla "opinionit publik" qau lot krokodili rreth irakianët e varfër dhe e keqja, e keqja regjimit të Sadam Huseinit ... por duke qëndruar më këmbë dhe të shikuar me përjashtim të sa kryengritja u shtyp. Dhe ne bolshevik-komunist? (5) Ne kemi mbrojtur Ushtrinë Irakut kundër trupave amerikane, por ne kemi mbrojtur edhe masat shiite kundër ushtrisë Baathist. Të dy, imperialistët dhe LRCI / RCIT ndryshuar pozitat e tyre, jo për shkak se ata ishin në kundërshtim, por për shkak të luftës midis klasave ndryshuar karakterin e tij.

Situata kundërt mund të lindin që marksistët e parë të mbështetur një revolucion demokratik dhe më vonë ndryshojnë pozicionin e tyre. Vetëm një qasje konkrete dhe dialektike e bën të mundur për të marksistëve për të zhvilluar një pozicion të pavarur dhe internacionaliste në drejtim të klasës punëtore. Kjo do të thotë që një qëndrim i cili po avancon luftën e klasave, organizatat dhe vetëdijen në qendër dhe nuk janë të ndaluara mbikëqyr borgjeze imperialiste dhe vogla "opinionit publik".

Le të shikojmë shkurtimisht në një shembull tjetër historike. Çfarë pozicione duhet të zhvillojnë marksist 1953.1956 1968 apo 1980-1981, kur punëtorët u rebeluan kundër burokracisë stalinist në RDGJ, Hungaria, Çekosllovakia dhe Polonia?! Sigurisht, borgjez "opinionit publik" imperialiste dhe të vogla në Perëndim ishte verbalisht për kryengritjet e këtyre punëtorëve, sepse ata shpresonin që të jenë në gjendje të dobësive Stalinists përmes mbështetjes taktike këto revolucione. Por vetëm Stalinists dhe karikaturat që jetojnë e Trockizmi si Spartacists erdhën në përfundim se duhet të mbrojnë diktaturën kartat e zyrës kundër punëtorëve për shkak të "opinionit publik" perëndimore. Sigurisht, ishte pika e fillimit për marksistët jo imperialiste dhe të vogla borgjeze "të opinionit publik" i Perëndimit, por interesat e pavarura të klasës proletare. Kjo është arsyeja pse ne kemi mbështetur pa kushte kritike, por revolucionet në Lindje. Ndërsa ne këtë - për fat të keq dëshpëruar - revolucioneve mbështetur punëtorëve, ne kemi qenë në të njëjtën kohë kundër çdo ndërhyrje imperialiste.