Marksiste klasike për faktorët në luftërat kontradiktore

Është e vërtetë se forcat imperialiste kanë provuar këtu dhe atje për të përdorur këto lufton demokratike për qëllimet e tyre dhe për të ndikuar ato. Kjo duhet të refuzohet nga forcat marksiste. Por siç tha Lenini: Në epokën e imperializmit dieGroßmächte gjithmonë do të përpiqet për të përfituar nga konflikti nacional dhe demokratik për qëllimin dhe ndikimin e tyre. Kjo nuk duhet të thotë se marksistët automatikisht të marrë një pozicion disfatist në këto konflikte. Kjo varet nga cili faktor është aspekti dominant është - kombëtare, lufta demokratike çlirim apo lufta imperialist e pushtimit:

"Anglia dhe Franca luftoi për kolonitë në Luftën e shtatë vjet, dmth kryer një luftë imperialiste (të mirë mbi bazën e skllavërisë dhe të kapitalizmit primitiv si bazë aktuale në bazë të kapitalizmit shumë të zhvilluar është e mundur). Franca është e mundur dhe humbet disa prej kolonive të saj. Disa vjet më vonë lufta nacionalçlirimtare e Shteteve të Amerikës së Veriut fillon me vetëm Anglinë. Franca dhe Spanja, të cilat ende kanë pjesë të sotëm Shtetet e Bashkuara vetë, në afërsi nga armiqësi në Angli, p.sh. , Një traktat miqësi me Shtetet që kanë dalë kundër Anglisë nga interesat e tyre imperialiste jashtë. Trupat franceze mundi së bashku me amerikan anglez. Kemi të bëjmë me një luftë çlirimtare kombëtare, në të cilën rivaliteti imperialist një element i shtuar Eja pa rëndësi serioze është - në kundërshtim me atë që ne shohim në luftës 1914-1916 (elementin kombëtar në luftën austro-serbe nuk ka rëndësi serioz krahasuar me rivalitet të gjitha-përcaktues imperialiste). Kjo tregon se sa e kotë do të ishte për të aplikuar konceptin imperializmi stereotipe dhe për të nxjerr një përfundim nga ajo e "pamundësinë" e luftërave kombëtare. Një luftë e çlirimit kombëtar, për shembull e një aleance të Persisë, Indisë dhe Kinës ndaj këtij apo atij fuqive imperialiste është mjaft e mundshme dhe e mundshme pasi kjo do të rezultojë nga lëvizja nacional çlirimtare në këto vende, me kthimin e një lufte të tillë në një luftë imperialiste midis imperialist tanishme Kompetencat e shumë e shumë rrethana konkrete do të varet nga saktësinë e të cilave do të ishte qesharake për të garantuar. "(8)

Në një tjetër artikull, Lenini krahasim ndërhyrja imperialist Möglichkeitder në çlirimin kombëtar lufton për qëllimet e tyre me përfshirjen e mundshme të pjesëve të kapitalit monopol në betejat demokratike në vendet imperialiste. Në të dyja rastet, Lenini argumentoi, do të ishte gabim që të mohojnë mbështetjen për këto luftëra, vetëm për shkak të kësaj ndërhyrjeje:

"Nga ana tjetër, socialistët e kombeve të shtypur për punëtorët e kombit të shtypur e kombit shtypjes veçanërisht insistojnë në njësinë e plotë dhe pa kushte, dhe organizative me të cilat ata japin jetën. Pa këtë është e pamundur që të këmbëngulin në politikën e pavarur të proletariatit dhe për solidaritetin e saj të klasës me proletariatit të vendeve të tjera në të gjitha pranks ndryshme, treacheries dhe ripoffs të borgjezisë. Sepse borgjezia e kombeve të shtypur abuzuar vazhdimisht sloganet e çlirimit kombëtar të mashtrojë punët: në politikën e brendshme që ata përdorin këto slogane për mirëkuptim reaksionare me borgjezisë e kombit dominues (për shembull polakët në Austri dhe Rusi, marrëveshje të a me reagimi të marrë për të shtypur hebrenjtë dhe ukrainasit); në politikën e jashtme, ai kërkon të arrijë një marrëveshje me një nga qeveritë rivale imperialiste për të realizuar qëllimet e tyre grabitqare (politikat e shteteve të Ballkanit, etj).

Fakti se lufta kundër një qeverie imperialiste për lirinë kombëtare mund të shfrytëzohen në kushte të caktuara nga një "fuqi të madhe" për qëllimet e tyre të mirë-imperialiste, Social Demokratët mund të lëvizin as për të shpërndarë me njohjen e kombeve për vetëvendosje, si raste të shumta të përdorimit të sloganeve republikane nga borgjezisë në dredhi e tyre politik dhe Finanzräuberei për shembull në vendet Latine Social Demokratët lëvizin të heqë dorë republikanizmit e tyre."(9)

Kjo qasje metodologjike u mbrojtur më vonë nga Trotskyists dhe zhvilluar. Në revistën tonë "Revolucionare komunizmit" drucktenwir një artikull të shkëlqyer në "parimet dhe taktikat në luftën" nga Rudolf Klement nga, një sekretar i Trockit dhe një anëtar kryesor derVierten Ndërkombëtar. Në këtë artikull Klement punuar jashtë pozicionin e Trotskyists dhe e mbrojti atë kundër kritikëve sektare.

"Luftës së klasave dhe e luftës janë fenomene ndërkombëtare, të cilat janë vendosur ndërkombëtarisht. Por, pasi që secili të luftuar vetëm dy kushineta tolerojë (bllokun kundër bllokut), dhe që atëherë lufta imperialiste me luftën e klasës është e thurur (Bota imperializmi - proletariatit botëror) lindin raste shumëfishtë dhe komplekse. Borgjezia e një vendi gjysmë-koloniale ose borgjezisë liberale, të kërcënuar nga fashizmi e 'tyre' pyet, një dashamirës "të imperializmit, ndihma; Bashkimi Sovjetik u përpoq si e Antagonizmat mes imperialisms duke mbyllur aleanca me një të shfrytëzuar kundër grupit tjetër, etj proletariatit e të gjitha vendeve, e vetmja solidaritetit ndërkombëtar (...) klasa mund të gjenden në kohë lufte në një situatë të komplikuar: qëndrimin e mundur revolucionare ndaj borgjezisë e vet për tu lidhur me mbështetjen e luftës progresive. "

Klement mbrojti një koncept dialektik, duke argumentuar se "proletariatin, veçanërisht në vendet imperialiste, në këtë situatë me sa duket kontradiktore, një kuptim veçanërisht i qartë i këtyre detyrave të kombinuara dhe metodat (e nevojshme) për të trajtuar atë." Kah fundi i artikullit të tij, ai shtrihej pastaj përsëri: "Në këtë mënyrë ne shohim proletariati revolucionare në vende të ndryshme imperialiste kërkojnë situata të tilla të ndryshme të luftës forma të ndryshme të luftës, kur ai vetë dhe qëllimi i saj për të qëndruar besnik. Kjo mund të duket shpirtrat skematike si, devijim "nga parimet themelore të disfatizëm revolucionare shfaqen, në realitet, megjithatë, kjo rezulton vetëm nga një kombinim i disfatizëm revolucionare me mbrojtjen e një kampi progresive." (10)

Është kjo konkret, metoda dialektike, diemarxistischen klasike të zhvilluara dhe të cilat ne i përdorim sot në lloje të ndryshme të luftërave në një situatë botë që karakterizohet nga kontradikta në rritje dhe rivaliteti.