Lufta e Tregtisë Globale: Jo Patriotizmi i Fuqive të Mëdha në Perëndim dhe Lindje!

 

As globalizimi imperialist as proteksionizmi imperialist! Për solidaritetin ndërkombëtar dhe luftën e përbashkët të klasës punëtore dhe popujve të shtypur!

 

Deklaratë e Përbashkët e Tendencës Ndërkombëtare Revolucionare-Komuniste (RCIT), Marxist Group ‘Class Politics’ (Rusi), Alkebulan School of Black Studies (Kenya), Sınıf Savaşı (Turqi), Pan-Afrikan Consciousness Renaissance (Nigeri), Courant des Jeunes Penseurs Congolais (Republika Demokratike e Kongos), 4 korrik 2018

 

 

 

1.             Midis të gjitha fuqive të mëdha në Perëndim dhe Lindje - SHBA, Kina, Bashkimi Evropian, Japonia, Rusia dhe fuqitë e tjera imperialiste - një luftë e tregtisë globale po del. Sanksionet ekonomike midis fuqive të mëdha filluan në vitin 2014, kur SHBA dhe BE imponuan sanksione ndaj Rusisë dhe anasjelltas. Aktualisht, administrata Trump është në proces të zbatimit të sanksioneve më të gjera kundër konkurrentëve të saj, të cilët nga ana e tyre po hakmerren. Një përshkallëzim i luftës globale tregtare do të kishte pasoja katastrofe për ekonominë botërore dhe kushtet e jetesës së njerëzve që punonin.

 

2.             Historiku i këtij përkeqësimi masiv është rivaliteti në rritje midis fuqive të mëdha. Sanksionet ekonomike janë kështu një shprehje e një rivaliteti intra-imperialist që herët a vonë do të çojë në tensione ushtarake dhe konflikte. Intensifikimi i shovinizmit të Fuqisë së Madhe është i pashmangshëm në këto kushte. Ky patriotizëm synon të helmojë vetëdijen e njerëzve që punojnë duke shkaktuar urrejtje nacionaliste midis tyre.

 

3.             Fuqitë e Mëdha gjithashtu zbatojnë sanksione ekonomike për të imponuar diktatoret e tyre politike dhe ekonomike në vendet më të vogla të Jugut. Koreja e Veriut, Irani, Zimbabve, Venezuela, vende të ndryshme të Azisë Juglindore etj., Janë bërë viktima të sanksioneve apo kërcënimeve të tilla. Po ashtu diskriminojnë fuqitë e mëdha njerëzit e shtypur nga vendet më të varfra, duke kufizuar hyrjen e tyre dhe azil (p.sh. Trumps "Ban Muslim", regjimi raciste i Frontex të BE-së në Mesdhetar dhe në Ballkan, Rusia diskriminimit kundër njerëzve nga Kaukazi dhe Azia Qendrore, etj ).

 

4.             Në funksion të kanosës punës tregtisë globale thirrje lufta Socialistët dhe organizata të njohura në mbarë botën për të vepruar me vendosmëri në bazë të parimeve të solidaritetit ndërkombëtar të klasës punëtore. Parime të tilla zbatohen për paqen dhe kohën e luftës, sanksionet ekonomike dhe agresionin ushtarak.

 

* Jo për një luftë globale tregtare! Kundër patriotizmit të fuqive të mëdha në Perëndim dhe Lindje! Kundër shuarjes ushtarake militariste! Në shtetet imperialiste, socialistët thonë: "Armiku kryesor është në vendin e tyre!" Në rast të sanksioneve ose një lufte tregtare mes SHBA, Kina, Bashkimi Evropian, Rusia, Kanada, Japoni dhe fuqive të tjera socialistët duhet të them në të gjitha vendet pjesëmarrëse kundër sanksioneve të tilla.

 

* Poshtë sanksioneve imperialiste kundër vendeve gjysmë koloniale si Koreja e Veriut, Irani, Zimbabve, Venezuela dhe të tjerët! Mbroni këto vende nga të gjitha format e agresionit imperialist! Por asnjë mbështetje politike për regjimet kundër klasës së punës në këto shtete!

 

* Poshtë regjimit kufitar imperialist! Hapni kufijtë për refugjatët! Mbrojini emigrantët myslimanë kundër racizmit islamofobik!

 

* As globalizmi imperialist as proteksionizmi imperialist! Kundër të gjitha fuqive të mëdha dhe korporatave kapitaliste në perëndim dhe në lindje! Për solidaritet ndërkombëtar dhe luftë të përbashkët ndërkufitare për të mbrojtur interesat e punëtorëve dhe të shtypurve!

 

 

 

Nenshkrimet e Organizatave

 

Revolucionare Tendenca Komuniste International (Zambia, Kenia, Pakistan, Sri Lanka, Jemen, Tunizi, Israel / Palestinën e pushtuar, Brazili, Meksika, Aotearoa / Zelanda e Re, Britania, Gjermania dhe Austria) www.thecommunists.net,

 

Marxist Group ‘Class Politics’ (Rusi), https://mgkp.github.io/

 

Alkebulan School of Black Studies (Kenya), https://www.facebook.com/alkebulanschool/

 

Sınıf Savaşı (Turqi), http://sinif-savasi.blogspot.com

 

Pan-Afrikan Consciousness Renaissance (Nigeri), https://m.facebook.com/pacorenaissance/?ref=bookmarks

 

Courant des Jeunes Penseurs Congolais (Republika Demokratike e Kongos), Facebook : Cogito RDC

 

 

Grupo Interdisciplinario de Participación Inclusiva (Meksikë), https://www.facebook.com/Grupo-Interdisciplinario-de-Participaci%C3%B3n-Inclusiva-803935076374657/

 

Coordinadora Nacional Estudiantil (Meksikë)

 

Pacesetters Movement (Nigeri), Facebook: PACESETTERS MOVEMENT OAU