Manifesti për Çlirimin Revolucionare: I. Kapitalizmi i Kalbur

 

Periudha pranishëm historike, e cila u hap në vitin 2008, është karakterizuar nga një rënie dramatike të forcave prodhuese të kapitalizmit. Si RCIT elaboruar në dokumente të shumta, kjo rënie tregon në thellësi dramatike të recesioni të Madh të 2008-09, mungesë të dinamikës së rritjes që nga atëherë, dhe fillimin e menjëhershme e recesionit të ardhshëm.

Megjithatë, rënia e forcave prodhuese reflektohet më dramatike në përkeqësimin e kushteve të jetesës së klasës punëtore globale, fshatarëve dhe urbane të varfër - dmth shumica e njerëzimit. Zyrtarisht më shumë se 200 milion njerëz janë të papunë, por numri real është shumë më i lartë. Sipas Kombeve të Bashkuara vdesin çdo ditë në të gjithë botën nga uria 100,000 njerëz, dhe rreth 852 million vuajnë nga uria kronike. Kjo situatë skandaloze ekziston pavarësisht nga fakti se bota më shumë se 1 ½ herë ushqim të mjaftueshëm të prodhuara për të ushqyer të gjithë në këtë planet. Por për të jetuar në një botë ku 2.2 miliard njerëz jetojnë me më pak se US $ 2 për ditë (në vitin 2011), shpesh është prohibitively përballojë për të blerë sasi të mjaftueshme të ushqimit.

Në të njëjtën kohë pabarazia është rritur në mënyrë dramatike. Pas studimit të fundit Oxfam në vitin 2015, me 62 njerëzit më të pasur në Tokë të kenë të njëjtën sasi e pasurisë si 3.6 miliardë njerëzve, që përfaqësojnë të ardhura fro gjysmën e poshtme të njerëzimit. Por kjo është vetëm maja e ajsbergut. Nuk ka pabarazia mes klasave dhe në mes të popujve në një shkallë globale ka qenë aq e madhe. Sipas Suisse Bank Credit - një burim i mund të akuzojë askush një ndjenjat anticapitalist - ka një minoritet i parëndësishëm (0.7% e popullsisë së botës), e cila është kryesisht klasa globale kapitaliste, 41% të pasurisë në botë. Klasa e mesme globale (7.7% e popullsisë së botës) duhet së bashku për të njëjtën sasi (42.3% të pasurisë në botë). 22.9% tjetër e popullsisë së botës, e cila ndoshta përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të klasës punëtore të vendeve imperialiste dhe shtresa e mesme e botës gjysmë-koloniale, zotërojnë 13.7%, dhe pjesën më të madhe të popullsisë së botës (68.7%) - të cilat pjesa më e madhe klasës punëtore dhe të fshatarëve të varfër e Jugut përfaqësuar - kanë pak që mbetet, vetëm 3% të pasurisë në botë.

Si Marksi theksoi transformuar në mënyrë të përsëritur kapitalizmin kalbur forcat prodhuese gjithnjë e në forcat e shkatërrimit. Një shembull i kësaj është ndryshimi dramatik i klimës dhe pasojat e saj për shumë vende dhe popullsinë e tyre. Shkencëtarët vlerësojnë se vazhdueshme përdorimi i procesit të tanishëm është të karbonit intensive konsumit të energjisë të çojë në ndryshime të tilla në klimën që nga 2030 për 6 milionë njerëz do të vdesin në vit. Ata gjithashtu paralajmërojnë se "nuk janë marrë masa për aq kohë sa të mëdha parandaluese, është rritur numri i personave të zhvendosur të gjithë botën të paktën 1 miliard deri në vitin 2050, ndryshimet klimatike."

Një tjetër shembull i transformimit tmerrshme të forcave prodhuese në forcat destruktive është rritja masive në shpenzimet ushtarake. Fuqitë e mëdha - të udhëhequr nga SHBA, e ndjekur nga Kina, Rusia, Franca, Britania dhe Gjermania - shpenzojnë çdo vit më shumë se 1.2 trilion dollarë në sistemet e armëve dhe pajisjeve të tjera ushtarake.

Numri në rritje i luftërave dhe profesioneve ushtarake ka çuar në një rritje dramatike të numrit të viktimave të luftës dhe personave të zhvendosur. Në Siri vetëm të paktën 470,000 njerëz janë vrarë për të marrë si rezultat i përcaktimit të egër të pushtetit të regjimit të Assad-it dhe privilegj. Sipas UNHCR-së, numri global i personave të zhvendosur është rritur nga 42.5 milion (2011) në 63.5 milionë euro (2015). Një pabesueshme rritje prej 50% në vetëm katër vjet!

Cilat janë arsyet për krizën historike të kapitalizmit? Ato nuk janë në mënyrë të qartë të gjendet në vendimet e këqija të politikanëve apo lakmia e kapitalistëve - edhe pse sigurisht që janë të dy në dispozicion dhe të përdoren gjerësisht. Shkaku themelor i depresionit ekonomik dhe rritja e numrit të luftërave, fatkeqësive dhe mjerimit janë në mekanizmin e brendshëm të sistemit kapitalist vetë një kryeqyteti gjithnjë në akumulimin gjithmonë gjen pak mundësi për investim fitimprurës -. E cila pasqyron tendencën e normës së fitimit të bjerë (sipas Marksit ligji më i rëndësishëm në ekonominë politike). Prandaj intensifikimi i antagonizmit midis karakterit social e forcave prodhuese dhe natyrën private të mjeteve të prodhimit (dmth, pronës kapitaliste), si dhe kontradikta intensifikuar në mes të karakterit global të forcave prodhuese dhe shtetit komb.

Kështu - në kontrast me herezi e reformatorëve, populistët dhe centristët - që e ka shkaktuar me krizë kapitalizmit vuajtjet e njerëzve nuk përmes reformave (politikat kejnesiane ekonomike, "la qeverinë", etj) për t'u kapërcyer, por vetëm nga shkatërrimi i sistemit kapitalist botëror vetë . Kjo mund të arrihet vetëm me anë të një revolucioni ndërkombëtar të klasës punëtore dhe të shtypur që i bën të kota klasa në pushtet dhe ndërtimin e një federatë të gjithë botën e republikave të punëtorëve dhe të shtypurit.