Manifesti për Çlirimin Revolucionare: III. Reaksionaret fyesin klasën e Qeverisë

 

Që nga fillimi i periudhës së tanishme në vitin 2008, ne kemi përjetuar fazat e ndryshme të luftës së klasave. Si masa ndjerë efektet e recesionit, ata u ngritën kundër klasës sunduese. Vala më e rëndësishme revolucionare ndodhën në botën arabe, ku masat shkatërroi diktatorët në Tunizi, Egjipt, Libi dhe Jemen në 2011th Diku tjetër - ku për momentin, kështu që fuqia e tyre me të gjitha ushtarake në dispozicion do të thotë të parët ruajtur (Siria, Bahrain, etj) - të bëjë masat vazhdon rezistencën heroike.

Përveç kryengritjen e armatosur heroike e popullit sirian kundër regjimit të Asadit dhe rezistencën e vazhdueshme ndaj diktaturës ushtarake në Egjipt një numër i betejave të tjera të mëdha të klasës në vitet e fundit u zhvillua: luftën e mësuesve në Meksikë; protestat popullore në Brazil në vitin 2013 dhe rezistenca ndaj grushtit të shtetit 2015/16; Greva e minatorëve në Marikana në Afrikën e Jugut në vitin 2012; greva e madhe e përgjithshme në historinë e njerëzimit në Indi (në shtator 2015 dhe 2016), ku 150-180 milion njerëz morën pjesë; Black-Live Çështjet lëvizja në Shtetet e Bashkuara; më shumë se 35 greva e përgjithshme në Greqi; dhe protestat masive kundër reformës së ligjit të punës në Francë në vitin 2016.

Megjithatë, pasi që këto lufton masive ishin kryesisht spontane, ata për fat të keq i mungonte një udhëheqje me një perspektivë që do të kishte mundësuar atyre për të përmbysur jo vetëm sundimtarët individuale, por edhe e gjithë klasës sunduese në vendet e tyre përkatëse. Si rezultat i mungesës së një udhëheqje revolucionare këto lufton hasur pengesa madh. Herë pas here, klasa në pushtet ose të qetësojë këto lëvizje apo brutalisht shtypur dhe humbjen e tyre.

Si rezultat i kësaj, klasa punëtore tani duket drejt ofensivave reaksionare të klasës sunduese lokale në pjesën më të madhe të botës. Borgjezia jo vetëm që vazhdon dhe intensifikon sulmet pamëshirshme shtrënguese dhe programet e privatizimit, shtyn seksionet gjithnjë e më të mëdha të klasës punëtore dhe të shtypurit në varfëri dhe pasiguri sociale; ajo gjithashtu merr gjithnjë e më shumë për të drejtat themelore demokratike të qytetarëve të saj. Kështu ne shohim, për shembull, ofensivat reaksionare si grusht shteti në Egjipt; kthimi i Ben Ali klikës në Tunizi; grusht shteti institucional në vitin 2016 në Brazil; rritja e forcave të krahut të djathtë në Argjentinë dhe Venezuela; grushti i shtetit ushtarak në Tajlandë në vitin 2014; shtrëngimi i përgjithshëm i islamofobisë dhe racizmit ndaj emigrantëve dhe refugjatëve; dhe rritja militarizimi i botës perëndimore, si dhe imperializmi ruse dhe kineze.

Me armatura që janë duke shpërthyer në seams, fuqitë imperialiste kanë sulmet e tyre ushtarake në botë gjysmë-koloniale forcuar për të përmbysur ndonjë nga njerëzit. Kjo dhjetë mijëra njerëz janë duke u therur me raketa, bomba dhe bombardimin e Shteteve të Bashkuara, Franca, Britania, Rusia dhe Izraeli, ose nëpërmjet shërbëtorëve të tyre lokale në Afganistan, Irak, Siri, Palestinë, Mali, Libi, Somali dhe vende të tjera.

SHBA, BE, Japonia, Kina dhe Rusia - - Përveç kësaj, e madhe militarizmi fuqitë Kryetari i grupit parlamentar dhe të shovinizmit të lartë dhe thirrje sanksionet ekonomike. E gjithë kjo i shërben sferat e tyre përkatëse të influencës në kurriz të rivalët e tyre për të zgjeruar dhe për të mbledhur popullsinë e tyre të brendshme shovinist prapa planeve të tyre të zgjerimit.

Me pak fjalë, në botën e sotme, ne jemi dëshmitarë të një intensifikim rritje masive e kontradiktave në të gjitha tre akset e kontradiktave ekonomike dhe politike - lufta e klasave mes kapitalistëve dhe të punëtorëve dhe të shtypur; lufta mes fuqive të mëdha dhe multinationals kundër popujve të shtypur të jugut; dhe konflikti mes fuqive rivale imperialiste.

Këto ofensivat reaksionare të klasave në pushtet kanë çuar në një seri të humbjeve të rënda për të klasës punëtore dhe të shtypurit. Por ata provokojnë upsurges domosdoshmërisht të reja të luftës së klasave - greva, greva të përgjithshme, kryengritje popullore, rezistencën e armatosur kundër pushtimit të huaj dhe kryengritjeve. Para nesh një kohë të mprehta dhe shpërthyese lufton klasës është e plotë të potencialit revolucionar dhe rreziqet kundërrevolucionare.