Manifesti për Çlirimin Revolucionare: IX. Fuqitë e vjetra imperialiste: BE-ja, Amerika e Veriut dhe Japonia

 

 

Që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, SHBA-ja kishte dorën e përsosur e sipërme në mesin e shteteve imperialiste. Rritja e Kinës dhe Rusisë ishte duke u përgatitur këtë epokë në një fund, edhe pse Shtetet e Bashkuara vazhdon të mbetet fuqia relativisht e fortë. Rënia e Shteteve të Bashkuara nga njëra anë në forcimin e krahut ultra-reaksionare, raciste dhe luftarak të borgjezisë me mbështetje të konsiderueshme në mesin e klasës së mesme (p.sh. lëvizja Tea Party, Donald Trump), dhe në anën tjetër, një përmirësim në luftën e klasave shkaktuar (p.sh. grevë në Verizon, Black Çështjet live lëvizjes).

 

Qeveria e Shinzo Abe pasqyron vendosmërinë e klasës sunduese japoneze, të nxitur reformat e brendshme të klasës punëtore dhe të trokasin poshtë "pacifist" kushtetutën dhe për të transformuar Japoninë në një fuqi ushtarake agresive.

 

Klasa punëtore në Evropë është përballur me një ofensivë reaksionare të klasës së saj në pushtet. Qeveritë lidhë një vazhdim të ofensivave të saj brutale shtrënguese me rritjen shovinizëm kundër emigrantëve (sidomos muslimanët) dhe krijimin e vendeve të policisë anti-demokratike me rritje të aventurave ushtarake jashtë vendit (kryesisht në Afrikën e Veriut dhe Lindjen e Mesme). Përshpejtimi i kontradiktave kapitaliste përforcuar dy tendenca: nga njëra anë paraqitja e vendeve evropiane gjysmë-koloniale (për shembull, Greqia, Portugalia, Irlanda dhe Evropa Lindore), sipas diktatit të BE fuqitë kryesore të mëdha (Gjermani, Francë); në anën tjetër të konfliktit ndërmjet këtyre sektorëve të borgjezisë imperialiste Evropian kërkon formimin e një supershteti imperialiste pan-evropian, dhe ata (të tilla si referendumi propozuar për anëtarësimin Mbretërisë së Bashkuar të referendumit të Bashkimit Evropian në Mbretërinë e Bashkuar) mbron një "të pavarur" imperialiste shtetin-komb.

 

Detyrat kryesore për revolucionarët në të ardhmen e afërt janë:

 

* Lufta kundër ofensivave shtrënguese dhe shovinizmit dhe militarizmit të klasës së tyre imperialiste në pushtet;

 

* Lënia mbështetjen e luftës të vendeve gjysmë-koloniale të tilla si Greqia, BE-ja; nuk ka mbështetje as për BE-në ose për një imperialiste komb-shtet të pavarur - abstenimi në çdo referendum në vendet imperialiste mbi çështjen e fatit apo dalje nga BE-ja; për Shtetet e Bashkuara Socialiste të Europës!

 

* Lufta kundër partive reformiste - për partitë e punëtorëve të reja '!