Manifesti për Çlirimin Revolucionare: V. Kriza e udhëheqjes dhe ndërtimi i një partie revolucionare botërore

 

Detyra kryesore në periudhën e ardhshme është nevoja për të kapërcyer krizën dramatike të udhëheqjes. Zhvillimi Objektivi i kapitalizmit - Rënia e tij dhe karakteri i tij i trazuar - me siguri do të ndihmojë për të bërë masat falimentimin e këtij sistemi dhe nevoja për të përmbysur atë të kuptojë. Megjithatë, masat për të ndihmuar në këtë proces, Arbeitervorhut duhet të krijojë në kërkesat kalimtare, e cila ndërton një urë nga luftimet e sotme dhe vetëdijen e tanishme e masave detyrë strategjike e revolucionit socialist në një program. Prandaj revolucionarët duhet të kombinohen propagandën e tyre të pamëshirshme për një program të tillë me punën shembullore në masë dhe aplikimin e taktikave të bashkuara para ndaj organizatave masive të punëtorëve dhe të shtypurit.

Rënia programatike dhe organizative ndërkombëtare të trockist Katërt 1948-1952 ndërprerë vazhdimësinë revolucionare, e cila, për të Internacionales së Dytë deri në vitin 1914, ka pasur më parë, në kohën e Karl Marksin dhe Fridrih Engelsin 'udhëheqjen komuniste League Lenini Revolucionare Komuniste Ndërkombëtare e të katërt të International Trotsky , Forcat sot vogla si RCIT lëshoj një zinxhir i vazhdimësisë revolucionar vazhdoi në luftën e tyre për të ndërtuar partinë revolucionare botërore. një parti e tillë bota do të jetë hera e pestë që klasa punëtore ka International ndërtuar (për këtë arsye ne e quajmë atë International Fifth).

Megjithatë, ka pengesa të mëdha në rrugën e ndërtimit të një parti revolucionare botërore. Përveç fuqive imperialiste dhe shtetit borgjez, klasa punëtore ka armiq të shumtë, kundërshtarët dhe përfaqësues jo të besueshme në radhët e tyre. Mungesa e vazhdimësisë revolucionare gjatë shumë dekadave ka çuar në një situatë në të cilën punëtorët dhe organizatat e njerëzve janë të dominuar nga udhëheqësit reformiste dhe populiste-burokratike. Këto forca reformiste përbëjnë pengesën kryesore për të kthyer potencialin e madh revolucionare të kësaj kohe historike në revolucioneve proletare aktuale.

Luftërat, revolucionet dhe kundër-revolucionet janë teste të rëndësishme për çdo organizatë politike. Situata të tilla në mënyrë të pashmangshme të çojë në shpalljen e natyrës së vërtetë politike të çdo programi të miratuar zyrtarisht dhe lidhja e saj me luftën e punëtorëve dhe të shtypur. Vitet e fundit kanë treguar se udhëheqja zyrtare e sindikatave dhe organizatave të njohura, të reformiste dhe borgjeze dhe mikroborgjez partive populiste (për shembull, Castro-chavista, Kirchneristen dhe Rousseff dhe Lula PT në Amerikën Latine, SYRIZA në Greqi dhe demokratët tjera sociale në Evropë, staliniste CPI (M) në Indi dhe maoistët në Nepal) dhe rrymat e ndryshme të islamizmit (si Vëllazërisë myslimane, grupet e ndryshme rebele në Siri apo Houthi në Jemen) - të gjitha kanë dështuar punëtorët dhe masat popullore një mënyrë nga kapitaliste mjerimi dhe poshtërim për të ofruar. Me fjalë të tjera, aspirata e tyre politike është - pavarësisht deklaratave zyrtare të saj "radikale" - të mbetet pjesë e aparatit shtetëror të klasës sunduese kapitaliste, ose të jetë. Prandaj është e vështirë për t'u habitur se ata janë shpesh një aleat i një ose më shumë fuqive imperialiste ishin ose duke kërkuar. Centrizmit, pavarësisht nga zigzag të saj politik dhe përdorimin e tij të termave "marksiste" e një ose një tjetër fraksion të burokracisë reformist gjithmonë ka tendencë të jenë në përputhje dhe shërben si një forcë "majtë" ndihmëse.

Arbeitervorhut dhe të gjithë socialistët duhet të thyejnë me të gjitha këto variante të ngërçit politik. Ne duhet të marrë një rrugë të ndryshme. Për sa kohë që të klasës punëtore dhe të shtypurit nuk e kanë një parti revolucionare luftarake - si në nivel kombëtar dhe në të gjithë botën - nuk mund të fitojë luftën e tyre çlirimtare. Me sukses të zbatuar kundër armikut të tij të fuqishëm, klasa punëtore duhet të ketë një parti me një program të qartë - që përshkruan rrugën nga situata aktuale drejt pushtimit të fuqisë. Ajo ka nevojë për një parti e cila specifikon një program të tillë në një seri të strategjive dhe taktikave, në varësi të ndryshimit të kushteve të luftës së klasave. Dhe ajo duhet të ketë një parti që ofron një program të tillë me një organizatë luftarake e kuadrove steeled të cilët veprojnë në mënyrë qendrore, të koordinuar si një grusht të vetëm për luftën klasore të proletariatit.

Për këtë arsye, detyra më urgjente është në periudhën e tanishme, krijimi me kohë i partive revolucionare dhe një parti të re botërore e revolucionit socialist.