Manifesti për Çlirimin Revolucionare: VII. Jugu gjysmë-koloniale

 

 

Zhvendosja në rritje të prodhimit kapitalist nga metropolet e vjetra imperialiste (SHBA, Evropës Perëndimore dhe Japonia) në botë gjysmë-koloniale dhe në Kinë ka çuar në një ndryshim të rëndësishëm të qendrës së proletariatit botëror në jug. Për shkak të faktit se shumica e klasës ndërkombëtare të punës jeton në jug, dhe se kontradiktat e kapitalizmit botëror dhe në format e saj më të rënda shfaqen atje, ajo është shumë e mundshme që revolucioni bota fillon në botë gjysmë-koloniale ose ngjitje vendet imperialiste të tilla si Kina dhe fillimisht përqendruar aty.

 

Prandaj çdo organizatë revolucionare ndërkombëtare do të studiojnë kryesisht problemet e luftës së klasave në këto rajone dhe për të ndërtuar veçanërisht atje seksione. Në anën tjetër, ata mund të SHBA apo Evropa Perëndimore nuk e konsiderojnë në qendër të botës, i cili është në mënyrë tipike e shumë rrymave të qendrës.

 

Pjesët do të japë një pasqyrë të shkurtër nga pyetjet më të rëndësishme të strategjisë revolucionare në pjesë të ndryshme të botës. Ata duhet të ndihmojnë marksistët të japin substancë për programin revolucionar në rajonet e tyre. Kjo është edhe më e rëndësishme pasi ajo është detyrë e rëndësishme në periudhën aktuale për të intensifikuar propagandën pa kompromis për një program socialist punëtor për të promovuar të pavarur vetë-organizimit të klasës punëtore dhe, më e rëndësishmja, formimi i partive revolucionare, si pjesë të International Punëtorëve të reja ' makinë.

 

 

 

Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut

 

Revolucioni Arab, i cili u përhap në vitin 2011 si flakë e tërbuar dhe u rrëzua një numër të diktatorëve më pas pësoi një seri të humbjeve. Një kryesor ishte grusht shteti ushtarak në korrik 2013 në Egjipt. Shfaqja e forcës reaksionar Daesh / IS dëshmon fazën terheqese, e cila është duke përjetuar revolucionin arab, për shkak se në masë të madhe Daesh është produkt i kësaj faze të tanishme.

 

Megjithatë, revolucioni arab është më në proces dhe nuk ka qenë i rrahur e rëndësishme se çfarë revolucioni sirian, rezistenca heroike palestineze të sulmeve sioniste në vitin 2012 dhe 2014, lufta Jemenit mbrojtjes për të sulmuar sauditët, luftërat e vazhdueshme popullore në Egjipt dhe Libi , në mënyrë të qartë tregojnë humbjen e grushtit ushtarak në Turqi në korrik 2016 dhe në vazhdim të gjallë luftën çlirimtare kurde.

 

Detyrat kryesore për revolucionarët në të ardhmen e afërt janë:

 

* Mbështetja e përpjekjeve të vazhdueshme të njohura që janë aktualisht më të fokusuara në kërkesat demokratike dhe pjesëmarrje në krijimin e punëtorëve dhe milicisë popullore;

 

* Mbrojtja e revolucionit arab ndaj rritje të sulmeve ushtarake të fuqive të mëdha;

 

* Për të punuar në drejtim të front të bashkuar kundër të gjitha forcave (përfshirë islamikëve të ndryshme), të përfshirë në luftën popullore kundër diktaturave, si dhe kundër fuqive imperialiste dhe shërbëtorëve të tyre lokale, ndërsa në të njëjtën kohë këto forca duhet të ketë mbështetje politike.

 

 

 

Amerikë Latine

 

Në fund të viteve 1990 dhe të dekadës së parë të mijëvjeçarit të ri, erdhi kundër sfondit të një rritje masive në luftën e klasave (p.sh. Argentinazo 2001/02, Bolivi 2003-05, etj), një numër i populiste progresiv borgjez dhe qeverive të njohura para në pushtet , Këto qeveri janë përpjekur, bum në çmimet e mallrave në tregun botëror, për të përdorur së bashku me rritjen e Kinës si një kundërpeshë imperialiste të dominimit tradicional amerikan të kontinentit. Megjithatë, të gjitha këto qeveri nuk ishin as të gatshëm dhe madje edhe për të thyer në gjendje të kapitalizmit dhe për këtë arsye ra në një krizë të thellë shemb si bum çmimeve të mallrave.

 

Aktualisht, Amerika Latine është duke përjetuar një fazë e ofensivës klasës sunduese reaksionare në të cilën për të kapërcyer këtyre përpjekjeve arritjet sociale dhe demokratike të masave. Shembujt më të spikatur të ofensivave të tilla reaksionare janë të grushtit të shtetit institucional kundër qeverisë PT-drejtuar në Brazil në vitin 2016; e fitores Macri-zgjedhore në Argjentinë; sulmet e vazhdueshme të opozitës së krahut të djathtë kundër qeverisë Maduro në Venezuelë; dhe restaurimit kapitalist në Kubë udhëhequr nga Castro. Por kjo ofensivë reaksionare provokoi lufton në mënyrë të pashmangshme në masë, si ne si kanë parë nga mobilizime Anti-grusht shteti në Brazil, luftën heroike e mësuesit meksikan që ka kryer në rajone të ndryshme të vendit, madje edhe në situata të pushtetit të dyfishtë, dhe grevë masive në Argjentinë.

 

Detyrat kryesore për revolucionarët në të ardhmen e afërt janë:

 

* Pjesëmarrja në betejat masive kundër ofensivës reaksionare të klasave sunduese;

 

* Mbrojtja e të drejtave demokratike dhe përfitime sociale kundër ofensivës klasës sunduese reaksionare (e cila është edhe mbrojtja e qeverive të Popular Front miteinschließt, kundër çdo grusht shteti apo sulmi imperialist pa dhënë ndonjë mbështetje politike e njëjtë për ato qeveri);

 

* Nxitja e organizimit të pavarur të klasës punëtore dhe zhdukja e organizatave të punëtorëve dhe të njerëzve të partive Popular Front dhe qeverive.

 

 

 

Azi

 

Shtëpi për 60% të popullsisë botërore dhe vendndodhjen vendimtare fuqive imperialiste të mëdha (Kina, Japonia, Rusia), vendet e vogla imperialiste (Korea e Jugut, Australia) dhe të rëndësishme gjysmë-koloni (p.sh. Indi, Pakistan, Bangladesh, Indonezi) është kontinenti më i rëndësishëm i Azisë për të botës për të procesit të jetë revolucioni.

 

Klasa punëtore e rajonit ka dy upturns të rëndësishme të luftës së klasave (në Indi për shembull, ka marrë pjesë në shtator 2015 prej 150 milionë punëtorët në një grevë të përgjithshme në pjesë, fushata masive e grave dhe -proteste kundër përdhunimin në grup që të udhëhequr nga luftërat Naxalite fshatare) dhe humbjeve të rënda përvojë (për shembull, goditja e pavarur Tamil Eelam nga Sri Lanke regjimi Malajzisë në vitin 2009 dhe grushtit ushtarak në Tajlandë 2014). Përveç konkurrencës ndër-imperialiste në Lindjen e Largët (Shtetet e Bashkuara dhe Japonia kundër Kinës), lufta e klasave është e përqendruar në periudhën aktuale në dy prioritete:

 

a) çështje themelore demokratike dhe ekonomike (të luftuar kundër diktaturave, për çlirimin kombëtar dhe kundër varfërisë, etj)

 

b) kundër sulmeve imperialiste dhe profesioneve (për shembull, lufta amerikane në Afganistan dhe Pakistan veriperëndimore, Shtetet e Bashkuara kundër Koresë së Veriut, dhe Kina kundër Vietnamit)

 

Detyrat kryesore për revolucionarët në të ardhmen e afërt janë:

 

* Mbështetje për të gjitha luftërat e punëtorëve dhe të shtypur në mbrojtje të të drejtave të tyre demokratike dhe sociale (të thellohet, duke përfshirë mbështetjen e kërkesave të fshatarëve "në vend dhe rezistenca e popullsisë për projekte ekologjike katastrofike, me qëllim të bashkimit në mes të punëtorëve dhe fshatarëve të varfër );

 

* Mbrojtja e popujve të shtypur kundër sulmit imperialiste, pa dhënë ndonjë mbështetje politike për udhëheqjen jo-revolucionare të njëjtën kohë;

 

* Thyerja fuqinë e borgjeze dhe forcave politike borgjeze të vogla në masën e klasës punëtore, fshatarëve të varfër dhe të varfër urban.

 

 

 

Afrika Sub-Sahariane

 

Afrika Sub-Sahariane është rajoni me ekonominë më të shpejtë në rritje në botë dhe të popullsisë. Kjo është një objekt kryesor i dëshirës së fuqive të mëdha imperialiste - sidomos SHBA, BE-së dhe Kinës. Kushtet ekzistenca e kombinuar e turpshme të jetesës për masat, represionit brutal nga diktatura e korruptuar, ndërhyrja në rritje nga fuqitë e mëdha, një industrializimi të caktuar dhe rritja e klasës punëtore - të gjithë këta faktorë të hapë rrugën për të ardhmen në mënyrë të pashmangshme përmbysjeve politike dhe sociale.

 

Është e habitshme se rajoni ka përjetuar një rritje të madhe të grevave dhe demonstratave masive që nga 2011th Greva e minatorëve heroike 'në Marikana (Afrika e Jugut) në vitin 2012, kryengritjet demokratike popullore në Burkina Faso (2014) dhe Burundi (2015), si dhe protestat e rregullta masive kundër regjimit Mugabe në Zimbabve kanë pikë të pagabueshme me ndezshmëri të situatës në këtë rajon. Për më tepër, pjesa politike e NUMSA hapet me Frontin Popullor të qeverisë ANC, dera në formimin e një parti të reja të punëtorëve në masë "në Afrikën e Jugut.

 

Detyrat kryesore për revolucionarët në të ardhmen e afërt janë:

 

* Mbështetje për të gjitha luftërat e punëtorëve dhe të të shtypurve kundër varfërisë dhe diktaturave, dhe mbështetje për betejat fshatare dhe lufton popullore kundër projekteve ekologjike katastrofike;

 

* Mbështetja e rezistencës popullore ndaj mbi-shfrytëzimi nga korporatat shumëkombëshe dhe kundër sulmeve nga fuqitë e mëdha dhe të shërbëtorëve të tyre lokale;

 

* Promovimi i luftës për pavarësinë politike të klasës punëtore (për shembull, për pavarësi sindikale nga shteti, partitë punëtorëve të reja ', etj).