Opinioni revolucionar më 1 maj 2016

1 maji 2016 - Në Meksikë dhe në botë : Për një parti të re botërore e revolucionit socialist për të çuar përpara luftën për çlirimin e punëtorëve dhe të shtypur!

Deklaratë e Komitetit të Lidhjes së tendencës Revolucionare Komuniste Ndërkombëtar (RCIT) dhe Agrupacion de Lucha Socialista (ALS) , Prill 2016

 

RCIT dhe ALS përshëndesin më 1 Maj për të gjithë luftëtarët e çlirimit të klasës Punëtore dhe të Popujve të shtypur në mbarë botën. Situata aktuale botërore është karakterizuar nga një krizë të përshpejtuar Ekonomike, Sociale dhe Politike të Sistemit Kapitalist botëror. Sistemi kapitalist është në rënie që nga fillimi i periudhës Revolucionare botërore-historike në vitin 2008 me shpërthimin e recesionit të Madh. Ekonomia botërore nuk është shëruar nga ky recesion dhe tani është direkt në frontin e ardhshme, edhe më keq, recesionit. Ne e shohim një intensifikim të rivalitetit mes fuqive Imperialiste SHBA, BE, Japonia, Rusia dhe Kina (si në Ukrainë, jugore dhe Detit të Kinës Lindore, Afrikë, Amerikës Latine). Për më tepër ballafaqohet klasa Punëtore me një valë të fortë ofensivash kundër revolucionare të klasës sunduese - programet e kursimit, Shtet Policor, luftërat Imperialiste në Lindjen e Mesme, etj por Punëtorët dhe të Shtypurit të vazhdojnë rezistencën e tyre heroike për këtë kundër-revolucione.

 

Por, luftërat e tyre janë penguar rëndë nga kriza shkatërruese të udhëheqjes Revolucionare të lëvizjes së klasës Punëtore. Aktualisht, luftrat e Punëtorëve dhe të Shtypurit janë duke kontrolluara nga shum udheheqa te ndryshem në rrugë të ndryshme zyrtare - burokratët pabesë punës, drejtuesit e Social Demokratike, krerët e partive staliniste, Castro-Chavismo, pasuesit e qendrës e të cilëve, partitë e nacionalizmit vogla-borgjezi dhe islamizmit në bazë të palëve. Kjo udhëzon aktuale të çojë Punëtorët dhe Shtypurit me apo pa vetëdije të humbur. Në betejat e mëdha të klasës që ata shpesh mbështesin kundërrevolucionin të hapur ose të marrë një pozicion frikacak neutral (p.sh. për Assadin, Gjeneral Sisi, grushtit të shtetit të afërt në Brazil, regjimit Euromaidan në Ukrainë, për gjendjen e jashtëzakonshme në Francë, luftërat imperialiste në Lindjen e Mesme , për regjimin ANC në Afrikën e Jugut, e Imperializmit Rus dhe Kinez, etj).

 

Për këtë arsye, detyra më urgjente e Revolucionarëve në bashkojnë forcat e tyre për të krijuar një Parti të re botërore të revolucionit Socialist si një alternativë të qarta të reformimit, Centrizmit dhe mikroborgjez populizmit. RCIT dhe ALS angazhohen për të përmbushur bashkëpunimin për të përfunduar këtë detyrë.

 

Për të zëvendësuar këto udhëzon në rrugë jo-revolucionare, ajo është kryesisht e rëndësishme në mënyrë të veçantë për të dënuar haptazi. Por në të njëjtën kohë ajo është absolutisht e nevojshme për të luftuar për Revolucionarët në lëvizjet ekzistuese masive dhe për të aplikuar taktikën e frontit të bashkuar kundër udhëheqjes e tyre.

 

Pra Revolucionaret bashkohn me luftën për një program revolucionar detajet praktike të programit për një sërë strategjive dhe taktikave për luftërat e tanishme të mëdha të klasës. Organizatat Revolucionare kan nevojë për një kuptim të saktë të programit Marksist në periudhën aktuale dhe situatën aktuale botërore dhe detyrat përkatëse në luftën e klasave. Vetëm këto organizata mund të shërbejnë si mjete për krijimin e Partive të reja Revolucionare dhe një partie të re botërore e revolucionit Socialist.

 

Si Revolucionarët marrim pozitat e mëposhtme në pikat aktuale qendrore e Politikës botërore:

 

* Poshtë të gjitha fuqive të mëdha - SHBA, BE, Japonia, Kina dhe Rusia! Nuk ka mbështetje për çdo kamp Imperialiste! Në Ukrainë, në Azinë Lindore dhe në çdo konflikt tjetër ushtarak në mes të këtyre fuqive apo kukulla socialistët e tyre duhet të palekunder kujtojmë Punëtorët në mendje: Armiku kryesor është në shtëpi! Konverton të luftës Imperialiste në një luftë Civile kundër vetë klasën tuaj Pushteti!

 

* Brazil: Nuk ka të grushtit të shtetit të fajësimit dhe thirrje për zgjedhje të reja! Por nuk i besojnë qeverinë e PT-PMDB, i cili vepron në një shtrënguese! Mobilizuar masat në rrugë dhe për të luftuar njëkohësisht kundër të dy sulmeve të qeverisë Roussef për punëtorët dhe të varfërit kundër grushtit të shtetit dhe Lëvizjes! Themelimi i komiteteve të veprimit në fabrika, sindikatat, lagjet, lagjet e varfëra dhe rajone të largëta për të mbrojtur të drejtat tona si dhe kundër çdo grusht shteti-lëvizje!

 

* Argentina: Administrata Lower drejta Macri! Për një të gjerë, para militant të bashkuar kundër qeverisë! Liria për Milagro Sala dhe të gjithë të burgosurve Politikë tani! Për Partinë e një Punëtorëve të pavarur në bazë të një programi Revolucionar! Përzënie britanikët e Ishujt Malvinas!

 

* Venezuela: rrah drejtë përpjekjet e grushtit të shtetit poshtë! Mbroj Venezuela kundër Imperializmit Amerikan! Poshtë ri "Pacto de Punto Fijo" të! Mobilizuar klasën punëtore kundër sulmeve të administratës Maduro! Thyni klasën punëtore e Udheheqeve Chavista larg që mbron Sistemin Kapitalist dhe bashkëpunon me Kinën Imperialiste!

 

* Mexico: Sillni 43 Studentët e Ayotzinapa ktheni te gjallë dhe të dënohen fajtorët! Solidariteti me të burgosurit e milicite të vetë-mbrojtjes - të mbështetur luftën e Popujve dhe komuniteteve, lufta e armatosur krimit të organizuar! Për këshillat e njerëzve dhe milicive! Mbështet mosmarrëveshjen e Punës së Mësuesit! Nuk ka reforma te arsimit! Poshtë me sulmet ndaj Punëtorëve, poshtë me reformën e Punës! Për lëvizjen e punëtorëve të pasigurta dhe te shkarkohen! Për një konkurrues, para mbarë vendin të bashkuar të mësimdhënësve, Studentët dhe Punëtorët të organizojnë një grevë të përgjithshme, Presidenti Peña Nieto dhe aleatët e tij të Besëlidhjes (PRI PAN PRD) te qesin jasht! Për një Parti të Punëtorëve urbane dhe rurale! Të mbështetur luftën e Popujve indigjenë në Meksikë dhe në të gjitha vendet e kontinentit amerikan - për të drejtën e tyre për tokën, ruajtjen e kulturës, dhe të trajtuar disavantazhet në tregun e Punës! Ne bëjmë thirrje për zbatimin e marrëveshjes së San Andrés të vitit 1996 për komunitetet indigjene! Ne mbështesim vetëmbrojtje përbashkët kundër pushtimit të territoreve të Kombeve dhe Komuniteteve ndaj dëbimit me forcë nga qeveria dhe kompanitet.

 

* Mbroni revolucionin Sirian! Humbje per regjimin e Asadit! Dëbuar rusët, NATO-n dhe të gjitha agresorët e tjerë të huaj nga Siria! Nuk ka për të imponuar nga fuqitë e mëdha "negociatat" me qëllim për të shtypur revolucionin Sirian! Jo Daesh / IS!

 

* Egjipt: Poshtë diktaturës ushtarake të gjeneralit Sisi! Mbështet sulmet në tekstile, sektorit publik dhe të tjerë, si dhe protestave masive kundër diktaturës! Mbrojme Vëllazërinë Myslimane kundër shtypjes, por udhëheqjes e tyre borgjeze nuk japim asnjë mbështetje politike! Liria për të gjithë të burgosurve Politikë në Egjipt! Për një Federatës Socialiste të popujve të Magreb dhe Mashreq!

 

* Libia: Ndal bombardimin Amerikan të Libisë! Mobilizuar kundër planeve të fuqive të mëdha për të ndërhyrë ushtarakisht në Libi përgjatë bregdetit! Mbështet rezistencën kundër agresionit imperialist! Humbjen Gjeneral Haftars aleancë e shërbëtorëve imperialiste për të dhënë islamistët pa asnjë mbështetje Politike! Jo sektarizëm reaksionare! Poshtë me Selefi tekfirij Daesh!

 

* Irak: Jo të sektarizmit reaksionare! Poshtë me të korruptuar, qeveria pro-imperialiste në Bagdad! Dëbuar trupat amerikane nga Iraku!

 

* Iran: Poshtë me mullahët reaksionare! Vetëvendosja për të gjitha pakicat kombëtare në Iran! Jo për ndonjë kërcënim të SHBA-së dhe fuqive të tjera të mëdha kundër Iranit!

 

* Mbron Jemen kundër agresionit Arabisë! Mbështet rezistencën, e cila është drejtuar nga rebelët Houthi, pa mbështetur Udheheqsit e tyre politike! Nuk ka kthim për shërbëtorëve reaksionare "Presidenti" al-Hadi! Për një lëvizje jo-sektare në masë, punëtorët sunni dhe shiite dhe Fallahin Bashkuara!

 

* Të mbrojtur popullin palestinez kundër Izraelit, shtetit sionist aparteidit! Në çdo konflikt, ne qëndrojmë për një fitore ushtarake të rezistencës palestineze dhe humbjen e Izraelit! Nuk ka mbështetje politike për pjesëmarrjen e udhëheqjes Abbas / Fatah ose për udhëheqjen reaksionare Hamasit. Për një fushatë ndërkombëtare bojkotit kundër Izraelit, nga organizatat masive të punëtorëve dhe të shtypur! Për një Palestine te kuqe dhe te lire nga lumi Jordan deri në det!

 

* Tunizi: Poshtë me qeverinë e presidentit Essebsi! Për një program të punëve publike nën kontrollin e UGTT dhe organizatave të tjera masive, financuar nga shpronësimin e miqve të Pasur e Ben Ali klanit!

 

* Turqia: Poshtë me reaksionare, qeveria kapitaliste Erdogan, por edhe deri në reaksionare kemaliste CHP dhe fashistët e MHP! Ndaluar represionin kundër kurdëve, mediave dhe opozitës!

 

* Mbeshtet të drejtën e popullit kurd të vetëvendosjes kombëtare! Nuk ka mbështetje politike për pro-imperialiste PKK / YPG-udhëzues! Për një Kurdistan të lirë, të kuqe dhe të bashkuar!

 

* Mali: Përzënie e imperialiste, franceze dhe BE-së e forcave pushtuese nga vendi! Mbështet rezistencën!

 

* Somalia: Mbështet rezistencën kundër pro-imperialiste forcave okupuese AMISOM!

 

* Afrika e Jugut: Nuk ka mbështetje për Frontin Popullor të qeverisë ANC! Merr NUMSA udhëhequr nga "front të bashkuar" për të shkuar më tej dhe për të krijuar partinë e re të punëtorëve në masë '! një parti e tillë e re duhet të bazohet në një program revolucionar dhe jo në një botim të ri të reformist "Liria Kartës"!

 

* Kina: lufta kundër diktaturës së partisë Stalinist-kapitaliste në pushtet! Mbështet betejat e punëtorëve për paga më të larta dhe kundër shkurtimeve! Për të drejta të plota demokratike! Jo Han shovinizmit - të plotë kombëtare vetëvendosja për ujgur dhe tibetianëve!

 

* Pakistan: Jo për qeverinë e PML (N), mbështetur nga udhëheqja ushtrisë është si sundimtarët e vërtetë! Mbështet betejat e punëtorëve në ANP kundër privatizimit! Dëbuar ushtrinë nga krahinat e Khyber Pakhtunkhwa dhe FATA! Mbështet luften per clirimin kombetar e Baluch, Kashmir dhe pakicave të tjera Kombëtare të Shtypur!

 

* India: Mbështet luften e bashkimit kundër planeve neoliberale të qeverisë BJP! Mbrojtur të drejtat e grave në Indi! Mobilizuar kundër kulturës reaksionare përdhunimit! Për njësitë e armatosura të vetë-mbrojtjes së grave dhe burrave progresive për të mbrojtur gratë! Të mbështetur luftën e Adivasi për të drejta të barabarta!

 

* Sri Lanka: Nuk ka mbështetje për borgjeze qeverinë e Sirisena ose për opozitën, e cila drejtohet nga sundimtarët afatgjata reaksionare Rajapaksa! Mbështet luftën çlirimtare Nacionale të popullit Tamil!

 

* Thailand: Poshtë diktatura ushtarake dhe reaksionare, pro-monarkiste "këmisha e verdhë" lëvizje! Mbrojtur "Red Shirt" lëvizje kundër shtypjes pa udhëheqje kapitalist Thaksim për të mbështetur politikisht! Për një parti të re, punëtorëve të pavarur!

 

* Poshtë me agresionin imperialist e Koresë së SHBA-së dhe e Jugut kundër Koresë së Veriut! Nuk ka mbështetje për diktaturës staliniste!

 

* Kufij të hapur e Evropës për të gjithë refugjatët! Përcakton reagimin raciste dhe islamofobike në Evropë në një fund! Për një program të punëve publike me vende pune për të gjithë refugjatëve dhe të të gjithë punëtorëve vendas! Punëtorët vendas dhe Emigrantët - duke luftuar së bashku kundër armikut të përbashkët; klasën imperialist qeverisës në BE dhe Rusisë, si dhe kundër diktaturave në Lindjen e Mesme dhe Afrikë!

 

* Greqia: Ndal kursimit imperialist memorandumit të BE-së! Nuk ka në shitje nga qeveria e SYRIZA! Për një front të bashkuar në masë kundër partisë fashiste Agimi i Artë! Luftuar për të drejtat e barabarta të Emigrantëve të shtypur kombëtare dhe shtresa shum te -shfrytëzuar të klasës punëtore greke!

 

* Spain: Ndal ofensivën te kursimeve neoliberal! Të mbështetur luftën e popujve të Katalonjës dhe baskëve për vetëvendosjes kombëtare!

 

* Portugal: Forcat e qeveris të reformiste PS për të ndaluar shtrënguese! Për mobilizime masive të punëtorëve dhe të rinjve! Por nuk ka mbështetje politike për qeverinë!

 

* Ireland: Stacionet e kursimit ofensivë! Refuzon të paguajë tarifën e ujit! Liri për të gjithë të burgosurit politikë në Irlandë! Për një irlandez Republikës bashkuar Punëtorëve të gjitha 32 provincat!

 

* Britania: Poshtë me qeverinë Tory! Për një grevë të përgjithshme në programin e kursimit për të ndaluar dhe për të rrëzuar qeverinë! Nuk ka mbështetje për një nga dy kampeve reaksionare - pro-BE-së, ose referendum i propozuar për anëtarësimin e Britanisë së Madhe në Bashkimin Evropian - referendumi i BE-së më 23 qershor: Zgjedh (voto) Bardhë! Për Shtetet e Bashkuara Socialiste të Europës! Trupat britanike nga Irlanda e Veriut!

 

* Gjermania: Mbeshtet Emigrantët dhe Refugjatët kundër sulmeve raciste!

 

* Franca: Poshtë me qeverinë social-imperialist Hollande, i cili është mbështetur nga “Partia Komuniste"! Për një grevë të përgjithshme kundër neoliberal punës reformën ligjore të ministrit të Punës së Myriam El Khomri! Kundër çdo regjimi "emergjente" dhe mobilizimin e ushtrisë! Lufta kundër racizmit dhe shtypjes drejtuar kundër imigrantëve muslimanë në Evropë!

 

* Ukraine: Lower drejta Qeveries e Ukrainës, e cila është thjesht një kukull e imperializmit amerikan dhe të BE-së! Por edhe nuk e mbështesin liderin e republikave Donbass, të lackeys e imperializmit rus janë! Për rezistencë të përbashkët kundër programeve neoliberale të diktuara nga FMN-ja! Për të drejtën e vetëvendosjes së popullatës drejtoi vendin në lindje të Ukrainës!

 

* Rusia: Jo regjimit te Putinit! Kundër kufizimit të të drejtave demokratike! Të mbështetur luftën e punëtorëve në sektorin e kujdesit kundër shkurtimeve! Mbeshtet rezistencën heroike të çeçenët kundër forcave pushtuese ruse dhe shërbëtorëve të tyre Kadirov!

 

* SHBA: Nuk ka mbështetje për një kandidat (përfshirë Bernie Sanders) e dy partive imperialiste - republikanët dhe demokratët! Për një palë të ri të Punës! Mbështet # Zi Jetojnë çështjet që lëvizje! Për barazinë e plotë të pakicës afrikano-amerikan dhe emigrantëve latin!

 

 

 

Revolucionarët duhet të marrin pjesë në luftën e klasave dhe të kombinuar të gjitha taktikat e nevojshme për të krijuar vetëdijen e një programi për fuqinë e punës që mund të arrihet vetëm përmes revolucionit socialist. Një program i tillë duhet të ndërtohet mbi metodat të cilat janë të përshkruara nga Programi Transitional Trotsky të vitit 1938:

* Bën komiteteve të veprimit në vendet e punës dhe në të gjitha sferat e jetës së punëtorëve! Pastron sindikatat e burokratëve dhe bashkëpunëtorëve të kapitalistëve! Për kontrollin baze e sindikatave! Ndërton fraksionet revolucionare komuniste në sindikatat! Konverton sindikata në mjete luftarake për rreth luftes te çlirimtare socialiste të klasës punëtore!

* Për një shkallë rrëshqitje të orarit të punës të angazhuara për çdo dhe të pagave të vazhdueshme!

* Për të drejtën e vetëvendosjes për të gjitha grupet e shtypur kombëtare, duke mohuar të drejtën të shkëputet!

* Për lëvizjet revolucionare të Grave, Emigrantëve, Zezakve, të Rinjtë, të Papunë dhe Minoriteteve! Për të drejtën e të shtypurit në organizatat masive dhe lëvizjet e tyre për të krijuar një grup Parlamentar!

* Bën këshillat dhe komitetet e veprimit të Punëtorëve, Fshatarëve dhe të Varfër për luftën për të Organizuar!

* Për poplllin - milic të armatosura të punëtorëve dhe të shtypur!

* Shpronëson klasës kapitaliste! Nacionalizuar kompanitë e mëdha dhe bankat nën kontrollin e punëtorëve!

* Për nje qeverië të punëtorëve, në aleancë me Fshatarët dhe të Varfret urbane në bazë të këshillave lokale dhe milicive!

* Lufta për Partitë e Punëtorëve të reja "dhe për një parti të re botërore e revolucionit socialist!

 

Nuk ka të ardhme pa Socializëm!

Nuk ka Socializëm pa Revolucion!

Nuk ka Revolucion pa një Parti Revolucionare!

 

Shënim: Ndërsa RCIT e konsideron Rusin dhe Kinen si fuqi te  Imperialiste, është ALS mbi këtë temë ende në procesin e diskutimit.

 

Tendenca Revolucionare Komuniste Internationale (Pakistan, Sri Lanka, Brazil, Izrael / Palestinë zënë, Jemen, Tunizi, Shtetet e Bashkuara, Gjermania, Britania dhe Austria): www.thecommunists.net, rcit@thecommunists.net

Agrupacion de Lucha Socialista (Meksikë): agrupacion.luchasocialista@gmail.com

 

Përkthimi i Opinionit: Rahime Berisha