Thirrje urgjente për bashkimin dhe luftën e përbashkët mbi një bazë Revolucionare

Një letër e hapur për të gjithë Revolucionarët autentike për një konferencë Ndërkombëtare mbi 100-vjetorin e Revolucionit të Tetorit për të çuar përpara ndërtimin e një partie revolucionare Botërore

 

Publikuar nga tendencës Revolucionare Komuniste Ndërkombëtar (RCIT), 2017/09/01, www.thecommunists.net

 

 

 

Shokë, Vëllezër dhe Motra!

 

Kjo është një thirrje urgjente për të gjithë revolucionarët autentike të bashkohen, kështu që ne mund të vazhdojmë të ndërtojmë një udhëzues për luftën kundër ofensivës reaksionare klasës qeverisëse. RCIT konsideruar këtë si më të rëndësishme në periudhën e tanishme, e cila kërkon përkushtim të plotë dhe seriozitetin e revolucionarëve në vende të botës.

 

Ne pra na kontaktoni direkt me këtë detyrë dhe pa fraza diplomatike. Për ata që simpatizojnë me amerikane dhe ruse të ashtuquajturën "luftë kundër terrorizmit" në Lindjen e Mesme dhe Afrikë; për të pirë e të ngrënë pushtimin Asadit vrastar të Aleppo si një "fitore"; ata që e mirëpresin shtypjen e diktaturës ushtarake egjiptiane kundër të gjitha kundërshtimeve; për ata që lavdërojnë Tsipras dhe udhëheqjen e SYRIZA në Greqi për politikat e tyre "realiste" të qeverisë në zbatimin e memorandumit të BE-s të cilat ne gjykojmë propozimin: Mos lexoni më tej këtë thirrje sepse kjo do të jetë vetëm një humbje e kohës tuaj!

 

Por luftimet midis jush që janë të vendosur kundër agresioneve të të gjitha fuqive të mëdha në Perëndim dhe në Lindje; janë punëtorët të gatshëm dhe të shtypurit për të mbrojtur kundër imperialistëve dhe shërbëtorëve të tyre lokale; të cilët janë të gatshëm për të luftuar burokracinë në lëvizjen punëtore, e cila mbyt rezistencën e klasës sonë - ju them ne: shqyrtojë propozimin tonë seriozitet dhe le të tani të punojnë së bashku për të ndërtuar një parti revolucionare botërore që një luftë kundër kapitalizmit dhe imperializmit dhe për revolucionin socialiste në të gjithë botën do të përzënë!

 

2017 është 100-vjetori i Revolucionit të Tetorit, ngjarjen më të rëndësishme në historinë moderne, si punëtorët dhe fshatarët nën udhëheqjen e Partisë Bolshevike mori pushtetin për herë të parë. Por ky përvjetor gjithashtu na kujton - në kontrast të fortë me 1917 - në mungesë të plotë të anëtarëve të Bolshevike sot!

 

Ne urgjentisht bejm thirrje të gjithë revolucionarët e vërtetë për të bashkuar, sepse problemi kryesor i pranishëm nuk është mungesa e luftës dhe rezistencës së punëtorëve dhe të shtypurit. Sistemi kapitalist është në shkatërrim, dhe kontradiktat e saj ekonomike, politike dhe ushtarake të përshpejtuar si RCIT ka përshkruar në dokumentin e saj të fundit mbi perspektivat e botës. Kriza e thellë e sistemit imperialist vazhdimisht provokon luftra masive dhe revolucione. Problemi kryesor është në vend të mungesës së plotë të udhëheqjes revolucionare dhe kështu mbizotërimin e punëtorëve "dhe organizatave të njohura nga staliniste, socialdemokrate, castro-chavista, petit borgjez forcat populiste apo islamike. Megjithatë, këto abuzues janë ose krejtësisht të korruptuar dhe për të shitur luften popullore në mënyrë të përsëritur në këmbim të disa artikuj dhe privilegjeve; Apo, pse ata janë të ndershëm dhe të përkushtuar, por të lidhur heroizmin individual me një strategji e cila zëvendëson mobilizimin në masë dhe organizimin për revolucionin nga një konceptim hiqet dhe militant vetë-harruar. Ndërsa mund të thuhet se ky i fundit është versioni më i ndershëm, kjo është ende vetëm një strategji të pashpresë.

 

Rrjedhimisht, prishja e kapitalizmit shkon dorë për dore me krizën e thellë të organizatave tradicionale masive të klasës punëtore dhe të shtypurit. Ne kemi nevojë për punëtorët dhe të shtypur të vërtet: Për aq kohë sa ata janë të udhëhequr nga një këto forca jo-revolucionare, beteja e tyre të dënuar për një fund të vdekur apo edhe për t'i dhënë fund një të përgjithshme kundër-revolucion.

 

Konkluzionet nuk janë mësimet arrogante të masave dhe nuk presim-dhe abstenim nga betejat e tyre. Vetëm sektarët dhe tradhtarë mund të nxjerrë konkluzione të tilla. Dikush mund të veprojnë vetëm si një revolucionar, nëse ai ose ajo merr pjesë aktive në betejat e klasës që të çojnë vëllezërit dhe motrat tona në mënyrë të përsëritur kundër sunduesve. Një pjesëmarrje e tillë në betejat e njohura është gjithashtu e nevojshme, madje edhe më urgjente, kur udhëheqja e masave eshte të jo-revolucionaret. Është e rëndësishme që udhëzon të rremë për të luftuar në mënyrë të vazhdueshme, e cila është e mundur vetëm në luftën në masë, por asnjëherë nga jashtë.

 

Revolucionarët autentik duhet të kombinohen këtë pjesë aktive në betejat e kombit me propagandë pamëshirshëm dhe agjitacion për taktikat revolucionare dhe slogane, me një luftë të vazhdueshme politike kundër burokratëve dhe shtypurit dhe me përpjekjet e palodhur, më të vetëdijshëm dhe të organizojnë punëtorët militante dhe të shtypur në një parti revolucionare ( ose një palë struktura organizative, si një hap i parë).

 

Sepse natyra politike, ekonomike dhe ushtarake e kapitalizmit është gjithmonë ndërkombëtarisht dhe nga nevoja është global, organizimi i klasës punëtore dhe betejat e tyre mund të jetë vetëm ndërkombëtar. Secili, luftë e kufizuar thjesht nacionaliste për të ndërtuar një parti revolucionare është e destinuar të dështojë, politikisht dhe organizativisht të degjeneruar. Marksistët autentik duhet pushim të punojnë për të ndërtuar një parti revolucionare botërore, ose ata të dështojnë në misionin e tyre bazë!

 

Është e vërtetë, një parti e re botërore revolucionare që qëndron në traditën e katër International dhe është i bazuar në mësimet e revolucionarëve të mëdhenj Marksi, Engelsi, Leni, Trocki dhe Luksemburgut, nuk mund të përfundojë me një goditje të vetme. Të tilla Internationale ka në betejat e punëtorëve dhe të shtypurit janë testuar politikisht. Megjithatë, mund dhe duhet të organizojë një bërthamë - pa marrë parasysh madhësinë e saj aktuale - për të tillë një parti të ndërtuar botërore të fillojë menjëherë. Duke pritur për të tjerët për të bërë këtë punë, është një qëndrim pasiv dhe cinike - të ndërhyjë vetëm në mënyrë kolektive dhe të veprojë në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar të një revolucionar janë të denjë!

 

Ne nxisim fuqimisht të gjithë revolucionarët autentike të bashkohen menjëherë dhe për të diskutuar një bazë konkrete për luftën e klasave dhe për të përshpejtuar zhvillimin e një parti revolucionare botërore. Si hap konkret i parë në këtë drejtim sugjeron RCIT më parë, së bashku me të gjitha palët e interesuara në vitin 2017 - 100 vjetori i Revolucionit të Tetorit - të organizojë një konferencë ndërkombëtare. Një konferencë e tillë duhet të hedhur themelet për punën e përbashkët kolektive për të formuar një parti revolucionare botërore.

 

Ardhja bashku e një nisme të tillë të përbashkët të organizatës ndërkombëtare të revolucionarëve është e mundur vetëm në bazë të një marrëveshje mbi çështjet kryesore të politikave të luftës bashkëkohore të klases botëror. Siç e kemi theksuar tashmë në dokumentin tonë për perspektivën botërore, çështjet e mëposhtme parasysh RCIT në fazën aktuale politike si piketa të tilla programore:

 

a) Njohja e rritjes së rivalitetit mes fuqive imperialiste - SHBA, BE, Japonia, Rusia dhe Kina. Kjo është e mundur vetëm për të kuptuar dinamikën lëvizëse e krizës aktuale kapitaliste dhe të miratojë një pozicion të saktë, kur jo vetëm që e njeh karakterin imperialiste të SHBA, BE dhe Japonia, por edhe fuqitë e reja në zhvillim Rusia dhe Kina. Vetëm në një bazë të tillë, është e mundur për të nxjerrë vetëm programin e duhur për këtë çështje - qëndrimin e mundur revolucionare, që është, perspektiva e një lufte sistematike kundër të gjitha fuqive imperialiste. Kjo do të thotë që të refuzojë për të mbështetur revolucionarët ndonjë fuqi të madhe në konfliktet ndër-imperialiste, në përputhje me moton "Armiku kryesor është në shtëpi!".

 

b) Lufta në përputhje kundër imperializmit. Revolucionarët janë për humbjen e shteteve imperialiste në çdo konflikt me forcat që përfaqësojnë popujt e shtypur. Ata ngrihen për fitoren ushtarake të këtij të fundit, pa i dhënë udhëheqësit jo-revolucionare e të shtypur (për shembull, petit borgjez islamistët, nacionalistët) mbështetje politike. Kjo vlen edhe për konfliktet e brendshme (per shembull, kundër një kombi të shtypur si popullit çeçen në Rusi), si dhe për luftërat e huaj (per shembull, Afganistan, Siri, Mali, Somalia). Po ashtu revolucionarët duhet të luftojë për kufij të hapur në vendet imperialiste dhe për barazi të plotë për pakicat kombëtare dhe për emigrantët. Për më tepër, revolucionarët të refuzojë për të mbështetur një kamp imperialiste kundër tjetrit në një konflikt të caktuar (per shembull, referendumin e propozuar për anëtarësimin e Britanisë së Madhe në Bashkimin Evropian vs BE vs Clinton Trump).

 

c) Të mbështetur më tej revolucionin arab. Kryengritjet e masave në Tunizi, Egjipt, Libi, Siri, Jemen dhe vende të tjera që nga fillimi i periudhës së re historike në 2008, zhvillimin më të rëndësishme dhe më të përparuar luftës së klasave. Është e vërtetë duke pasur parasysh mungesën e udhëheqjes revolucionare, masat kanë pësuar një seri të humbjeve të tmerrshme - si grushtit të shtetit të gjeneralit al-Sisi në Egjipt, në korrik të vitit 2013 apo masakra e vazhdueshme të popullit sirian në duart e Asadit dhe mbështetësve të tij të huaj. Procesi revolucionar ende vazhdon, dhe kjo është reflektuar në rezistencën e vazhdueshme popullore në Siri, Jemen, Egjipt, Marok, etj përsëri.Forcat tona revolucionare duhet të mbështesë këto lufta popullore kundër diktaturave dhe forcave reaksionare pa kushte, pa asnjë mbështetje politike për liderët e tyre jo-revolucionare për të siguruar (për shembull, petit borgjez islamikët).

 

d) Pjesëmarrja në të gjitha betejat e masive kundër masave të kursimit dhe kundër sulmeve reaksionare të të drejtave demokratike. Revolucionarët kundërshtojnë të gjitha format e sektarizmit, refuzimi për të marrë pjesë në betejat masive nën pretekstin e udheheqejes të tyre jo-revolucionare. Në vend të kësaj, ata i kthejnë në taktikë te bashkuar e parë në luftën e punëtorëve dhe fshatarëve, të cilët janë të udhëhequr nga forcat reformatore apo populiste kundër masave shtrënguese (p.sh. sindikatat, organizatat masive të fshatarëve dhe palëve të varfër, si dhe politikë urbane si Morena në Meksikë, SYRIZA në Greqi deri në vitin 2015, Podemos në Spanjë), ose kundër grushtet antidemokratike dhe diktatura (PT, prerë, MST në Brazil, islamikëve në Egjipt, rebelëve në Siri). Harmonizimi i tillë duhet të jetë i lidhur me një luftë të vazhdueshme kundër të gjitha formave të Frontit Popullor dhe populizmit te vogla-borgjez, si dhe për zhdukjen e punëtorëve dhe fshatarëve të këtyre udhëzon në rrugë jo-revolucionare.Në të njëjtën kohë formimin e partisë së një të punëtorëve të pavarur dhe revolucionare duhet të ndiqen.

 

Një marrëveshje e tillë, megjithatë, mund të jetë vetëm pika e fillimit për një fazë intensive të diskutimeve dhe veprimeve të përbashkëta.Është e rëndësishme për të zhvilluar një kuptim të përbashkët të teorisë marksiste dhe programit, e cila kërkon gjithashtu diskutime kontroverse dhe të mprehtë në mes të organizatave të përfshira.Një kuptim i tillë i përbashkët programore është testuar duke u vënë në praktikë përmes aktiviteteve të përbashkëta.

 

Prandaj, ne i bëjmë thirrje të gjitha organizatave që janë sinqerisht duke u përpjekur për të krijuar një botë të re të Partisë Revolucionare, të bashkohen në bazë të këtij piketa programore.Në mënyrë të veçantë propozon RCIT se revolucionarët ngritur një kontakt të Komitetit të Përbashkët të gjitha forcat që të bien dakord në përgjithësi me një perspektivë të tillë.Detyra e një komisioni të tillë është politikisht dhe organizativisht të përgatitur në vitin 2017 një konferencë ndërkombëtare. Qëllimi i një konference të tillë do të ishte për të diskutuar hapat konkretë për të nxitur formimin e një partie revolucionare botërore.

 

RCIT paraqet dokumentet e saj themelore për diskutim në mesin e luftëtarëve revolucionare dhe luftëtarëve - në veçanti miratuar kohët e fundit manifest programatik të çlirimit revolucionare. Megjithatë, ne jemi po aq të përgatitur për të studiuar dokumentet e organizatave të tjera dhe për të diskutuar.Ne jemi të bindur se revolucionarët autentike mund të punojnë jashtë një platformë të përbashkët për punën e përbashkët për të ndërtuar një parti revolucionare botërore në bazë të dokumenteve të tilla.

 

Ne jemi të vetëdijshëm se kjo nuk është gjithmonë e lehtë për të krijuar një organizate të përbashkët ndërkombëtar me stafin nga tradita dhe përvoja të ndryshme.Revolucionarët nuk duhet të testohen nga mundësia e polemikave dhe nevojës, pozicion tjetër në luftën e klasave, të jenë të frikësuar. Një qëndrim serioz ndaj diferencave - që është, një diskutim i hapur në lidhje me të, në vend se diplomatikisht për të fshehur - është në fund të fundit e vetmja mënyrë të ndershme dhe të frytshme për të kapërcyer ato.

 

Po kështu, ajo mund të jetë se është e nevojshme për të siguruar intermediates paraprakisht për të mësuar nga njëri-tjetri dhe për t'iu qasur në mënyrë sistematike. Por nuk ka dyshim se ne tani duhet të fillojë një proces të tillë së bashku!

 

Shokë, ne mund trashëgimin e Revolucionit Socialist të Tetorit në vitin 1917 vetëm te nderojme, në qoftë se ne veprojmë së bashku në frymën dhe në bazë të mësimeve programore dhe organizative të bolshevikëve. Le ten a kapercyer së bashku me vendosmëri të fokusuar, misioni historik i brezit tonë: krijimi i një partie revolucionare botërore si mjet kryesor të klasës punëtore në luftën për çlirim! Mos të humbin kohë apo energji te mbeturinave; Le të marshojmë përpara - së bashku - QITASH!

 

 

 

Nuk ka të ardhme pa Socializëm!

 

Nuk ka Socializmi pa Revolucion!

 

Nuk ka Revolucion pa Partië Revolucionare!

 

 

 

* * * * *

 

 

 

I bëjmë thirrje organizatave dhe aktivistëve që ndajnë opinionin e përgjithshëm të kësaj letre të hapur për të na kontaktoni dhe të na dërgoni idetë dhe kritikat e tyre në mënyrë që ne mund të diskutuar hapat konkret për diskutim të përbashkët dhe bashkëpunim: rcit@thecommunists.net

 

RCIT është një organizatë ndërkombëtare revolucionar, seksionet e saj dhe aktivistët në 13 vende në bazë të një programi të përbashkët dhe parimet organizative të centralizmit demokratik ka (Aotearoa / Zelanda e Re, Brazil, Gjermani, Britania e Madhe, Izrael /ne Palestinen e pushtuar, Jemen, Meksiko, Austri, Pakistan, Sri Lank, Tuniz, Turqi dhe Venezuela).

 

Për një pasqyrë më të plotë të pozicioneve të RCIT referohemi të interesuar në faqen tone www.thecommunists.net. Vëmendje e veçantë është Manifesti jonë për Clirimtaret Revoluiconare. Detyrat e luftës çlirimtare kundër kapitalizmit tekalbur (miratuar në Kongresin e parete RCIT në tetor 2016, https://www.thecommunists.net/home/shqip/manifesti-2016/).

 

Ne jemi në një proces për të botuar këtë manifest në javët e ardhshme në të paktën shtatë gjuhë të ndryshme.

 

Ne gjithashtu i referohen dokumentit më të fundit të RCIT Perspektiva bota në anglisht: World Perspektives 2017: Lufta kundër reaksionar e ofensivës në epokën e Trumpit. Tezat mbi Situatën Botërore, Perspektivat për Klasa teLuftës dhe Detyrat e Revolucionarëve (miratuar më 18 dhjetor 2016, https://www.thecommunists.net/theory/world-perspectives-2017/)