Shpjegimi Revolucionare për 1 maj, 2017

Në një botë të krizës, luftërave dhe revolucioneve për të krijuar një parti të re botërore e revolucionit socialist është më urgjente se kurrë!

 

Deklarata e Tendences Revolucionare Komuniste Ndërkombëtar (RCIT), www.thecommunists.net, përkthimi nga: Rahime Berisha dhe Marek Hangler

 

 

 

Shokë, vëllezër dhe motra nga çdo kontinent!

 

Tendenca Revolucionare Komuniste International (RCIT) përshëndesin më 1 maj për të gjithë luftëtarët e çlirimit të klasës punëtore dhe të popujve të shtypur në mbarë botën. Nuk ka dyshim se ne jemi duke jetuar në kohë historike. Kursi i historisë njerëzore po ndryshon në një ritëm të përshpejtuar. Ne jemi duke jetuar në këtë kohë shumë të trazuar në të cilat pas pak vitesh bota do të jetë shumë e ndryshme nga sot. Prandaj është detyra jonë më urgjente dhe përgjegjësi si revolucionar për të ndërhyrë me një program të saktë dhe një orientim në këto ngjarje. Vetëm atëherë do të jetë e mundur për të krijuar një organizatë që mund të bashkojë pararojë militante; një të tillë që mund të qëndrojnë përpara betejat Titanic bërë përshtypje një vulë revolucionar.

 

Siç e kemi punuar në vitin 2017 në më shumë detaje në dokumentin tonë opinionin botëror, arsyeja për zhvillimet dramatike në politikën botërore sot është përshpejtimi i shpejtë i të gjitha kontradiktat e kapitalizmit global. Ekonomia kapitaliste botërore karakterizohet nga kontradikta jashtëzakonisht të thella që do të manifestuar në të ardhmen e afërt në një tjetër kolaps globale edhe më shumë se në të e vitit 2008. Kohët e fundit zbuloi një studim i ri se borxhi botërore ka vijuar të rritet me shpejtësi në vitin 2016 dhe tani qëndron në 325% të prodhimit botëror bruto të brendshëm, të cilat janë konvertuar mahnitshme 215 trilion dollarë!

 

Në këtë periudhë historike të prishjes kapitalist, borgjezia, e cila i është përgjigjur fitimeve në rënie për më shumë se 40 vjet duke marrë pagat e punëtorëve nën zjarr, e cila nga ana përkeqëson paaftësinë e tyre për të konsumuar prodhimit kapitalist mjaftueshme, drejtuar në një ilaç të padobishme - me Shpërthente e përbindësh kredive të pakufizuar; Pra, gjithnjë në rritje në mbarë botën vrimë e zezë e borxhit. Përveç kësaj, të ardhurat tatimore rezultojnë dobësuar shtetet kapitaliste (keqësuar vetëm nga zbritjeve tatimore se të pasurit kanë lejuar në lidhje me ligjet për dekada të tëra për veten tuaj) minojnë financimin e të ashtuquajturit "shtetit social". Kjo do të thotë se ata që paguajnë shpenzimet në rritje të krizës së kapitalizmit kazino, edhe një herë, punëtorët dhe të shtypurit janë që sot është vetëm një pjesë e vogël e shërbimeve publike dhe përfitimeve që ata një herë të mbajtura për të. Kjo është shkatërruese dinamike që rezultatet dhe gjithmonë vazhdon të bëjë të masave punonjëse në çdo kontinent duke marrë më të varfër, ndërsa elita e pasur paturpësisht të grumbulluar pasuri në botë.

 

Në këtë sfond të prishjes kapitalist ne jemi dëshmitarë ndarjet në rritje brenda borgjezisë komb-shteteve të rëndësishme (si në SHBA), si dhe në blloqet rajonale (Mbretëria e Bashkuar dhe referendumit Anëtarësimi Gibraltar Bashkimi Evropian Britaninë nga BE).

 

Përveç kësaj, ne shohim përshpejtimin gjithnjë e më të shpejtë të rivalitetit mes fuqive imperialiste: SHBA, BE, Japonia, Rusia dhe Kina. Rritje Tensionet mes Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara në Siri dhe konfliktin mes SHBA dhe Kinës në Azinë Lindore - për të përmendur vetëm shembuj më të fundit dhe më të dukshme - janë dëshmi e qartë për këtë intensifikuar rivalitetin. Nuk ka asnjë dyshim se provokime ushtarake dhe luftërave mes fuqive të mëdha dhe në fund të fundit një luftë e tretë botërore është e pashmangshme në qoftë se ne nuk do të ketë sukses klasën ndërkombëtare të punës për të përmbysur klasat sunduese në kohë.

 

Në mënyrë të ngjashme, ne shohim një përshpejtim të agresionit imperialiste, luftërat dhe profesioneve kundër popujve të shtypur të jugut. ka bombardimet pafund qilim popujt siriane dhe irakiane të dy nga Rusia dhe nga SHBA dhe aleatët e saj (të tilla si Franca, Britania dhe të tjerët) - shkaktuar vdekjen e më shumë se 100.000 njerëz në periudhën prej vitit 2014 deri në vitin 2016 - me llogari të vet. Në Afganistan, Shtetet e Bashkuara kanë vazhduar profesioni i tyre ka vazhduar me regjimin kukull në Kabul. Po kështu, SHBA rritur sulmet e tyre në Somali, si dhe francezët - me ndihmën e aleatëve të saj evropianë - në Mali. Shembuj të tjerë të kësaj ofensive reaksionar janë Saudi agresionit - mbështetur nga imperialistët perëndimorë - kundër Jemenit dhe bateri të luftës nga ana e SHBA kundër Koresë së Veriut. Dhe natyrisht nuk janë të pafund shtypja brutale e popullit palestinez nga shteti aparteidit të Izraelit dhe çeçenët nga Rusia, e ujgur nga Kina, e Kashmirasit nga Indi, Baluch e Pakistanit dhe kurdët nga Turqia.

 

Një shprehje e shtypjes imperialiste është në rritje racizmi kundër emigrantëve në metropoleve imperialiste (p.sh. trumps Murit, ndalimi myslimane, islamofobisë në Evropë, masakrat kundër emigrantëve të zeza në Afrikën e Jugut) dhe kundër pakicave etnike të tilla si zezakët në SHBA, Britani të Madhe dhe Brazili dhe pakicat fetare siç janë muslimanët në Indi.

 

Të gjitha këto fenomene kanë origjinën e tyre nga ofensiva reaksionare klasës sunduese ndaj klasës globale punëtore dhe të shtypurit që, siç e kemi përmendur, janë të shtyrë nga prishja cenuar të shpejtë të kapitalizmit. por do të ju vetëm analiza të biznesit e mediave të korporatave të ndjekur, ju kurrë nuk do të dini këtë forcat globale tkurrje burimin. Në vend të kësaj, të korruptuar qarqet mediatike të regjimit borgjez vazhdojnë të lumtur për të përcjellë dështimin fatal të kapitalizmit si diçka që mund të tejkalohen në fund, për aq kohë sa make-të bëjnë qeveritë vazhdojnë të përmbahen programeve shtrënguese, të cilat janë shitur nga politikanët dhe mediat në mënyrë aktive në publik. Në të njëjtën kohë masat janë bërë të ngadaltë nga programet idiot Dëfrimi dhe shtrembëruar më tej në ditë më pak paqësore nga ushqen e shovinizmit, ksenofobisë dhe islamofobisë në veçanti. Ndërsa fondet e qeverisë për programet sociale janë fikur dhe zhduken, shoots paratë për zgjerimin e makinerisë së shtetit të mbikqyrjes policore nga të gjitha vrimat. Në mënyrë që ai mund të përgatisë dhe të forcohet për të marrë e shpërthimeve të ardhmen nën kontroll, nga zemërimi të vluar dhe dëshpërim e masave, qoftë të zezë, kafe të lindin ose të huaj. Rritja e partive të krahut të djathtë (për shembull, Le Pen, Wilders, Strache) është i shtyrë nga i njëjti frika ngushtë me mendje që ushqehet nga mediat kapitalist. Dhe në formën e tij më të ulët politik i kësaj frike është përdorur për të justifikuar grushte shteti (si në Brazil, Egjipt dhe Tajlandë) dhe për të hequr veshjet e fundit të demokracisë borgjeze për të gjithë.

 

Por klasa punëtore dhe të shtypurit nuk paraqesin të lehtë dhe të marrin këto ofensiva reaksionare ndaj pacientit, por të fillojë të luftojë në rritjen e numrit kundër tyre. Rezistenca vendosur i masave, ne mund të shohim disa shembuj: në luftën e vazhdueshme çlirimtare të popullit heroik sirian kundër tiranisë Asadit; në rezistencën jemenas ndaj agresionit të Arabisë Saudite; protestat masive kundër Gasolinazo në Meksikë; greva e përgjithshme kundër qeverisë grushtit të shtetit të Temer në Brazil; greva të fuqishme të përgjithshme në Argjentinë dhe Guajanën Franceze; djegia e Kongresit Kombëtar Paraguaj; të mobilizime të mëdha në Kili dhe Peru; lëvizjet guximshëm popullore e grave nga dhuna në Amerikën Latine; lufta e punëtorëve të zeza dhe të rinjve në Afrikën e Jugut; rezistenca e popullit kundër forcave pushtuese AMISOM në Somali; protestat masive kundër korrupsionit në Korenë e Jugut, e cila solli të drejtë Presidentin Park Geun-hye; Sulmet panumërta nga punëtorët në Kinë; lëvizja militant i grave të varfëra në Indi; në lëvizjen e Zi Lives çështje dhe anti-Trump-lëvizje në SHBA; në protesta masive në solidaritet me Theo në Francë; dhe në demonstratat në mbrojtje të refugjatëve në Spanjë.

 

Luftërat çlirimtare, grevat dhe demonstratat masive në vende të shumta në mbarë botën janë një shenjë se klasa punëtore dhe të shtypurve wake up dhe janë të gatshëm për të luftuar kundër diktaturave dhe kursimet. Është shumë e rëndësishme për të rritur këto lufton për një nivel më të lartë nga të themeluara komisionet masive të veprimit në të gjitha vendet e punës dhe lagje duke kombinuar sindikatat dhe milicitë radikalizohet dhe popullore të jetë krijuar. Hapa të tillë do të përmbushë kushtet për të përmbysur klasës sunduese dhe krijimin e një qeveri të punëtorëve dhe fshatarëve të varfër.

 

Megjithatë, të gjitha aktualisht janë penguar seriozisht këto lufton nga mungesa shkatërruese të një udhëheqje revolucionare të lëvizjes punëtore. Aktualisht, luftërat e punëtorëve dhe të shtypur janë të kontrolluara nga udhëzon në rrugë të ndryshme zyrtare - burokratëve tradhtarësh punës, udhëheqës të partive socialdemokrate, krerët e partive staliniste apo palëve Castro-Chavismo, shtojca e tyre të qendrës, partitë që përfaqësojnë nacionalizmin mikroborgjez dhe partitë që mbështetet në islamizmin. Ky aktuale udhëzon punëtorët me apo pa vetëdije janë mashtruar ose e shtypur. Në betejat e mëdha të klasës ata shpesh mbështesin kundër-revolucionit ose të marrë një pozicion frikacak neutral (p.sh. për Assad, General al-Sisi, grusht shteti në Brazil, regjimi Euromaidan në Ukrainë, një gjendje e jashtëzakonshme në Francë, luftërat imperialiste në Lindjen e Mesme, regjimi ANC në Afrikën e Jugut, e imperializmit rus dhe kinez, etj).

 

Prandaj, është detyra më urgjente e revolucionarëve, për të sjellë së bashku ndërkombëtarisht për të krijuar luftën për një parti të re botërore e revolucionit socialist, si një alternativë të qartë dhe pa mëdyshje ndaj reformimit, centrizmin dhe e imët populizmit borgjeze.

 

Revolucionarët duhet të bashkohet me luftën për një program revolucionar, në mënyrë që të bëjë këtë program me të vërtetë të jetë në një sërë strategjive dhe taktikave për betejat aktuale të mëdha të klasës. Vetëm organizatat që kuptojnë programin marksiste për periudhën e tanishme e duhur dhe në mënyrë të qartë e njohin situatën aktuale botërore dhe detyrat që rrjedhin nga lufta e klasave mund të shërbejnë si mjete për krijimin e partive të reja revolucionare dhe një partie të re botërore e revolucionit socialist.

 

Disa lexues të cilët janë të vendosur ndryshe na miqësore, mund të thotë se forcat e vërtetë revolucionare janë aq të ulëta se ajo nuk do të jetë e mundur për të ndërtuar një parti të fortë botërore e revolucionit në të ardhmen e afërt. Them ne përgjigjemi se ne dobësitë dhe vështirësitë e rrugës përpara nesh janë plotësisht të vetëdijshëm. Megjithatë, ndërtimi i një parti të tillë të re nuk mund të vazhdojë ndryshe se që e mëson mësimet e luftërave të kaluara, revolucione dhe kundër-revolucioneve. Ne kemi parë kryengritje masive të mjaftueshme që mundi mungesën e një partie me ndershmëri revolucionare dhe janë dekurajuar. Nëse do të tkurret nga lufta serioze për një parti të tillë kampion, por janë vetëm rezultate të shpejta nga, ne do të vazhdojmë serinë e tmerrshme të humbjeve në vitet dhe dekadat e fundit. Jo, klasa jonë i ka paguar tashmë shumë i lartë një çmim për shkak të mungesës së një partie revolucionare. Kjo është absolutisht urgjente për të ndryshuar kursin dhe për të ndërtuar një parti të re botërore që është i bazuar në një bazë serioze revolucionare. Përndryshe, klasa punëtore do të vazhdojnë të vuajnë humbje për humbjen për vite e vite!

 

Prandaj, ne duam të tërheqim vëmendjen e të gjithë luftëtarëve të rënda për çlirimin e klasës punëtore dhe të shtypurve në thirrjen tonë të kohëve të fundit urgjente në të cilën ne përmbledhim konkluzionet kryesore për të çuar përpara bashkimin e revolucionarëve të vërtetë:

 

Ne besojmë se duhet të punojmë fillimet e gjithë bota menjëherë revolucionarët për të hedhur themelet për një bashkim parimor në mënyrë që ne të shtyjë përpara procesin e ndërtimit të një partie të re botërore me forcat më të forta. Pika fillestare për krijimin e një partie të tillë është në marrëveshje mbi çështjet kyçe të luftës së klasave globale. RCIT parasysh temat e mëposhtme si gurët e themelit të tilla programore në fazën aktuale politike:

 

a) Njohja e rritjes së rivalitetit mes fuqive imperialiste - SHBA, BE, Japonia, Rusia dhe Kina. Kjo është e mundur vetëm për të kuptuar dinamikën lëvizëse e krizës aktuale kapitalist dhe për të marrë një pozicion të saktë, kur jo vetëm që njeh BE dhe Japoni karakterin imperialiste të SHBA-ve, por edhe fuqitë e reja në zhvillim Rusia dhe Kina. Vetëm në një bazë të tillë, është e mundur për të punuar jashtë vetëm programin e duhur mbi këtë temë - e disfatizëm revolucionare, që është, perspektiva e një lufte të qëndrueshme kundër të gjitha fuqive imperialiste. Kjo do të thotë se revolucionarët refuzojnë për të mbështetur ndonjë pushtet të madh në konfliktet ndër-imperialiste, në përputhje me moton "Armiku kryesor është në shtëpi!".

 

b) Lufta në përputhje kundër imperializmit. Revolucionar janë për humbjen e shteteve imperialiste, në çdo konflikt me forcat që njerëzit e shtypur përfaqësojnë. Ata ngrihen për fitoren ushtarake të këtij të fundit, pa dhënë udhëheqësit jo-revolucionare e të shtypurve (për shembull, petit borgjez islamistët, nacionalistët) mbështetje politike. Kjo vlen edhe për konfliktet e brendshme (p.sh. kundër një kombi të shtypur si çeçenëve në Rusi), si dhe për luftëra të huaja (p.sh. Afganistan, Siri, Mali, Somalia). Po ashtu revolucionarët në vendet imperialiste duhet të luftojmë për kufij të hapur dhe për barazi të plotë për pakicat kombëtare dhe emigrantëve. Përveç kësaj, revolucionarët të refuzojë për të mbështetur një kamp imperialiste kundër tjetrit në një konflikt të caktuar (p.sh. Mbretëria e Bashkuar dhe Gjibraltar Bashkimit Evropian referendum për anëtarësim në BE vs Clinton Trump).

 

c) vazhdimi i mbështetjes për revolucionit arab. Kryengritjet e masave në Tunizi, Egjipt, Libi, Siri, Jemen dhe vende të tjera që nga fillimi i periudhës së re historike në vitin 2008, zhvillimi më i rëndësishëm dhe më të përparuar të klasës luftojnë. Është e vërtetë se duke pasur parasysh mungesën e udhëheqjes revolucionare, masat kanë një seri të humbjeve të tmerrshme vuajtur - si grushtit të shtetit të gjeneralit al-Sisi, në Egjipt, në korrik të vitit 2013 ose masakra e vazhdueshme të popullit sirian nga Asad dhe mbështetësve të tij të huaj. Procesi revolucionar është megjithatë duke vazhduar, dhe kjo është reflektuar në rezistencën e vazhdueshme popullore në Siri, Jemen, Egjipt, Marok, etj përsëri. Vërtet forcat revolucionare duhet të mbështesë këto lufton masive kundër diktaturave dhe forcave reaksionare pa kushte, pa asnjë mbështetje politike për liderët e tyre jo-revolucionare (për shembull, petit borgjez islamikët).

 

d) pjesëmarrja në të gjitha betejat e masive kundër masave të kursimit dhe kundër sulmeve reaksionare mbi të drejtat demokratike. Revolucionarët kundërshtojnë të gjitha format e sektarizmit, refuzimi për të marrë pjesë në betejat masive nën pretekstin e lidershipit të tyre jo-revolucionare. Në vend të kësaj, ata i kthejnë në taktikë bashkuar frontit në luftën e punëtorëve dhe fshatarëve, të cilët janë të udhëhequr nga forcat reformiste ose populiste kundër masave shtrënguese (p.sh. sindikatat, organizatat masive të fshatarëve dhe partive urbane të varfër, si dhe politike si Morena në Meksikë, SYRIZA në Greqi deri në vitin 2015, Podemos në Spanjë) ose kundër grushtet anti-demokratike dhe diktaturave (PT, prerë, MST në Brazil; islamikëve në Egjipt, rebelët në Siri). Një orientim i tillë duhet të jetë i lidhur me një luftë të qëndrueshme kundër të gjitha formave të politikës Popular Front dhe populizmit mikroborgjez, dhe për zhdukjen e punëtorëve dhe fshatarëve të këtyre udhëzon në rrugë jo-revolucionare. Në të njëjtën kohë duhet të promovohet formimi i një partie punëtorëve të pavarura dhe revolucionare.

 

Prandaj, ne i bëjmë thirrje të gjitha organizatave që janë përpjekje të ndershme për të krijuar një të ri revolucionarët Partia Botërore të bashkohen në bazë të këtij shtylla programatike. Konkretisht, RCIT sugjeron se revolucionarët ngritur një kontakt të Komitetit të Përbashkët të gjitha forcat që janë vija themelore dakord me këtë perspektivë. Detyra e një komisioni të tillë është politikisht dhe organizativisht të përgatitur në vitin 2017 një konferencë ndërkombëtare. Qëllimi i një konference të tillë do të ishte për të diskutuar hapat konkretë për të çuar përpara krijimin e një partie revolucionare botërore. RCIT shqyrton debat serioz dhe bashkëpunimin më të afërt të mundshme me të gjitha forcat që ndajnë këtë qëndrim.

 

Ne nxisim të gjithë shokë, vëllezër dhe motra të studiuar këtë dokument dhe për të kontaktuar me RCIT. Atëherë ne mund të fillojnë të diskutojnë së bashku se çfarë hapa duhet të bëhet për bashkëpunim më të ngushtë në përpjekjet tona të përbashkëta për të ndërtuar instrumentin më të rëndësishme të klasës punëtore në luftën e saj për çlirim: një parti të re botërore e revolucionit socialist! Ne marshojmë përpara!

 

 

 

Nuk ka të ardhme pa Socializem!

 

Nuk ka Socializem pa Revolucion!

 

Nuk ka Revolucion pa një parti Revolucionare!

 

 

 

Trendi i Revolucionare Komuniste International ka seksione dhe aktivistët në 14 vende: Pakistan, Sri Lanka, Brazili, Meksika, Venezuela, Izrael / zënë Palestinë, Jemen, Tunizi, Turqi, Zimbabve, Aotearoa / Zelanda e Re, Gjermania, Britania dhe Austria.

 

www.thecommunists.net, rcit@thecommunists.net

 

 

 

Për të marrë një vështrim më të afërt në analizën e RCIT-s të gjendjes e tanishme botërore dhe përgjigjet tona programore, ne i referohemi lexuesit për te shikuar dokumentet e më poshtme:

 

World Perspectives 2017: The Struggle against the Reactionary Offensive in the Era of Trumpism, https://www.thecommunists.net/theory/world-perspectives-2017/

 

Thirrje urgjente për bashkimin dhe luftën e përbashkët mbi një bazë Revolucionare, https://www.thecommunists.net/home/shqip/rcit-leter-e-hapur/

 

Manifesti për Çlirimin Revolucionare, https://www.thecommunists.net/home/shqip/manifesti-2016/