Çfarë ësht RCIT/TRKN?

Revolucionar Tendenca Komuniste Ndërkombëtar (RCIT/TRKN)

 

Tendencë Revolutionare Komuniste Ndërkombëtare - RCIT/TRKN - është një organizatë ndërkombëtare e luftimeve për çlirimin e klasës punëtore dhe të gjithë të shtypurve.

 

Ajo ka seksione kombëtare në vende të ndryshme. Klasa punëtore është klasa e të gjithë atyre (dhe familjet e tyre) të cilët janë të detyruar, si rrogetareve të shesin fuqinë e tyre të punës për të kapitalistëve. RCIT është i bazuar në teorinë dhe praktikën e lëvizjes punëtore revolucionare, të cilat janë të lidhura me emrin e Marksit, Engelsit, Leninit dhe Trockit.

 

Kapitalizmi rrezikon jetën tonë dhe të ardhmen e njerëzimit.

 

Papunësia, luftë, katastrofa mjedisore, uria, shfrytëzimi janë gjithashtu pjesë e jetës së përditshme të kapitalizmit si shtypja kombëtare e emigrantëve dhe kombeve dhe shtypjen e grave, të rinjtë dhe homoseksualët. Prandaj, ne duam të eliminuar kapitalizmin.

 

Emancipimi i klasës punëtore dhe të gjithë të shtypurve është e mundur vetëm në një shoqëri pa klasa pa shfrytëzimi dhe shtypja. Një shoqëri e tillë mund të krijohet vetëm ndërkombëtarisht.

 

Kjo është arsyeja pse RCIT lufton për një revolucion socialist në vendin tonë dhe në mbarë botën.

 

Ky revolucion duhet të mbështetet dhe të udhëhiqet nga klasa e punëtorëve, sepse ajo është e vetmja klasë që nuk ka asgjë për të humbur, veq zinxhirët e tyre.

 

Revolucioni nuk mund të vazhdojë në mënyrë paqësore, sepse kurrë më parë ska ndo një klasë ska marrun vendim vullnetarisht të hequr dorë nga pushtetin e tyre. Rruga drejt çlirimit kalon nëpër kryengritje të armatosur dhe Luftën Civile kundër kapitalistëve.

 

RCIT duke luftuar për krijimin e Republikave të punëtorëve dhe fshatarëve, ku shtypur në kuvendet bazë në fabrika, lagjet dhe shkollat - në këshillat - të organizuar. Këto këshilla të zgjedhur dhe të kontrolluar qeverinë dhe të gjitha administratat e tjera dhe mund të hiqen ato në çdo kohë.

 

Socializmi i vërtetë dhe komunizmi nuk ka të bëjë me të ashtuquajturin "socializmit të vërtetë" në Bashkimin Sovjetik, Kina, Kuba apo Evropën Lindore. Në këto vende dominuar dhe shtypur një burokraci proletariatit/varfrit.

 

RCIT mbështet të gjitha përpjekjet për të përmirësuar kushtet e jetesës së punëtorëve, punëtorët dhe të shtypurit. Ne e kombinuar kjo me një perspektivë të përmbysjes së kapitalizmit.

 

Ne punojmë në sindikata dhe do të mbështesë klasët luftë, socializmit dhe demokracisë punëtorëve. Por sindikatat dhe demokracia sociale dominuar nga një burokraci. Kjo burokracia është një shtresë, e cila është e lidhur me postet dhe privilegjet me shtetin dhe të kapitalit. Ajo qëndron interesat dhe kushtet e jetesës e anëtarëve larg. Ky burokracia është e bazuar në krye, shtresa e privilegjuar e Klasës punëtore - aristokracisë punëtore. Lufta për çlirimin e klasës punëtore duhet të bazohet në masat e gjera të proletariatit dhe jo në klasat e tyre të sipërme.

 

RCIT kërkon unitet në veprim me organizatat e tjera. Por ne jemi të vetëdijshëm se politika e Demokracisë Sociale dhe grupet pseudo-revolucionare është e rrezikshme dhe në fund të fundit përbëjnë një pengesë për çlirimin e klasës punëtore.

 

Ne qëndrojmë për shpronësimin e pronarëve të mëdhenj dhe për shtetëzimin e tokës dhe shpërndarjen e saj në fshatarëve të varfër dhe pa tokë. Ne qëndrojmë për organizimin e pavarur të punëtorëve në bujqësi.

 

Ne mbështesim lëvizjet çlirimtare kundër shtypjes kombëtare. Gjithashtu, ne mbështesim luftërat anti-imperialiste të popujve të shtypur kundër fuqive të mëdha. Në kuadër të këtyre lëvizjeve, ne mbrojti një udhëheqje revolucionar si një alternativë për një nacionalist apo forcave reformiste. 

 

Në një luftë mes vendeve imperialiste ne zënë një pozicion të disfatizëm revolucionare. Kjo do të thotë që ne nuk e mbështesim të dy palët dhe të mbështesë transformimin e luftës në një luftë civile kundër klasës sunduese. Në një luftë mes një fuqi imperialiste (ose larove të tyre) dhe në një vend gjysmë-koloniale, ne jemi në favor të humbjes ish dhe fitoren e vendit shtypur.

 

Lufta kundër shtypjes nacionale dhe sociale (gratë, të rinjve, minoriteteve seksuale) duhet të udhëhiqet nga të klasës punëtore. Ne hyjmë (gratë, të rinjtë, migrantët, etj), të cilat janë të bazuara në të klasës punëtore për lëvizjet revolucionare të të shtypurve. Ne refuzojmë udhëheqjen e forcave borgjeze të vogla nga (feminizmi, nacionalizmi, Islamizmi, etj) dhe të përpiqen për zëvendësimin e tij nga një udhëheqje revolucionare komuniste në. 

 

Vetëm një parti revolucionare të luftuar në krye të klasës punëtore mund të fitojë. Ndërtimi i një partie të tillë dhe për të kryer një revolucion të suksesshëm si front paguajnë bolshevikët nën Leninin dhe Trockin në Rusi, janë në shekullin e 21 një model i palëve revolucionare dhe revolucioneve.

 

Për, partitë e reja të klasës punëtore revolucionare në të gjitha vendet! Për një Punëtorëve 5 Nderkombetarë në një bazë revolucionar! Mbyllja deri në RCIT!

 

Nuk ka të ardhme pa Socializm!

 

Asnjë Socializm pa një Revolucion!

 

Nuk ka Revolucion pa një Parti Revolucionare!

 

Gjashtë pikë për një platformë të unitetit revolucionar sot

 

Një propozim nga Trendi Ndërkombëtar i Komunizmit Revolucionar (RCIT), shkurt 2018, www.thecommunists.net

 

 

Download
RCIT - 6 Points_ALB.pdf
Adobe Acrobat Document 263.5 KB

 

Ne jetojmë në një botë me kontradikta dhe kthesa të papritura. Ndërsa kapitalizmi skadon, hajdutët kapitaliste janë duke u përpjekur për të rritur pasurinë e tyre duke sulmuar klasën punëtore dhe të shtypurit pa mëshirë duke gjithnjë shkatërrimin e mjedisit dhe të intensifikojë luftën e tyre me njëri-tjetrin. mbijetesa e njeriut është e kërcënuar nga ndryshimi i pakontrolluar klimatike dhe rritjen e luftës midis fuqive të mëdha, e cila sjell rrezikun imperialiste luftë e tretë botërore. Kjo është arsyeja pse themi se alternativa është "socializmi ose epoka e gurit"!

 

Kjo situatë dramatike e bën luftën e organizuar për socializmin më të domosdoshëm se kurrë. Kjo do të thotë që klasa punëtore dhe të shtypurit duhet të kenë një parti të përkushtuar ndaj luftës ndërkombëtare për një të ardhme socialiste!

 

Sipas mendimit tonë, është e domosdoshme që revolucionarët në mbarë botën të fillojnë menjëherë të bashkëpunojnë për të hedhur themelet për një marrëveshje parimore. Kjo do të na mundësojë që ta çojmë përpara procesin e ndërtimit të një Partia të re Revolucionare Botërore me forcë të përtërirë. Pika fillestare për themelimin e një partie të tillë duhet të jetë pajtim për çështjet më të rëndësishme të luftës globale të klasës. Tendenca Ndërkombëtare Komuniste Revolucionare (RCIT) i konsideron pikat e mëposhtme si gurthemelet programore në fazën aktuale politike:

 

 

 

1) Antarktiku i rivaliteteve të imperialiste dhe te Fuqive te medha sikur - SHBA, BE, Japonia, Rusia dhe Kina

 

Njeriu i Vitit është pozita e humanistëve, imperialistëve të organizatave bamirëse të Shteteve të Bashkuara, BE-së dhe Japoneze dhe të Shteteve të Bashkuara të Rusisë dhe Kinës. Vetëm mbi këtë bazë është e mundur të plotësohet programi anti-imperialist në këtë pyetje - ndërkombëtarizmi proletar dhe defektizmi revolucionar. Lufta e klasës punëtore kundër të gjitha pushteteve imperialiste dhe pavarësisht prej tyre. Kjo do të thotë që revolucioni duhet të mbështetet në konfliktet intra-imperialiste.

 

Një qasje e ngjashme është e nevojshme nëse India hyn në një konflikt me Kinën imperialiste, pasi India eshte - një fuqi rajonale jo imperialiste - vepron si një ndërmjetës i imperializmit amerikan në rrethana të tilla.

 

Ata që nuk e pranojnë natyrën reaksionare dhe imperialiste të këtyre fuqive të mëdha, në mënyrë të pashmangshme do të dështojnë në marrjen e një linje të qartë anti-imperialiste, që është marksiste. Në fund, ata me vetëdije ose në mënyrë të pandërgjegjshme do të mbështesin një ose një kamp tjetër imperialist si një "të keqe më të vogël".

 

 

 

2) Lufta e vazhdueshme kundër imperializmit dhe për çlirimin e popujve të shtypur

 

Revolucionarët qëndrojnë për mposhtjen e shteteve imperialiste dhe të trupave të tyre në çdo konflikt me forcat që përfaqësojnë popujt e shtypur. Ne qëndrojmë për fitoren ushtarake të këtyre forcave, pa të mbështesë udhëheqjen jo-revolucionar të shtypur (për shembull, petit borgjez islamistët, nacionalistët) politike. Kjo vlen edhe për konfliktet e brendshme politike (për shembull, kundër një kombi të shtypur si çeçenëve në Rusi ose në Ostturkmenistan / ujgur në Kinë), si dhe për luftëra të huaja (për shembull, Koreja e Veriut, Afganistani, Siria, Mali, Somalia). një qasje e tillë nuk është vetëm për vendet e Jugut, por edhe në rastet e shtypjes kombëtare dhe diskriminimit brenda shteteve të vjetra imperialiste (për shembull, zezakët dhe amerikanët amtare në luftën për pavarësi të Shteteve të Bashkuara ;. Katalonjës kundër shtetit imperialist spanjoll)

 

Po ashtu duhet në revolucionarët për kufij të hapur në vendet imperialiste dhe për barazinë e plotë të pakicave kombëtare dhe emigrantëve (për shembull, të drejtat e shtetësisë, gjuhës, paga të barabarta) luftimeve.

 

Përveç kësaj, revolucionarët, në një konflikt të caktuar refuzojnë, për të mbështetur një kamp imperialiste kundër një tjetër (për shembull, Mbretëria e Bashkuar dhe Gjibraltar Bashkimi Evropian referendum Anëtarësimi kundër BE Clinton kundër Trump).

 

Ata që nuk e mbështesin luftërat e popujve kundër shtypjes te tyre duke specifikuar udhëzon të këqija si një justifikim për të kandiduar larg nga luftën e klasave si ajo sot në fakt merr vendin e saj. Kjo i vendos ata jashtë kampit të klasës punëtore dhe të shtypurit.

 

 

 

3) Vazhdimi i luftës revolucionare në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut kundër diktaturave reaksionare, imperializmit dhe cionizmit

 

Masive Kryengritjet e popujve të Palestinës, Tunizi, Iran, Siri, Egjipt, Jemen, Sudan dhe vende të tjera kanë qenë zhvillimi më i rëndësishëm dhe më të avancuara të luftës së klasave që nga fillimi i periudhës së re historike në vitin 2008. Është e vërtetë se mungon një udhheqje revolucionar.

 

Kanë vuajtur një sërë humbjesh të tmerrshme - të tilla si grushti i shtetit i gjeneralit al-Sisi në Egjipt në korrik 2013 ose masakra e vazhdueshme e popullit sirian nga Assad dhe mbështetësit e tij të huaj. Por procesi revolucionar vazhdon. Kjo është reflektuar në rezistencën e vazhdueshme të popujve në Palestinë, Siri, Jemen, Egjipt etj. Dhe përhapjen e saj në vende të reja si Tunizia, Irani, Sudani dhe Maroku. Lëvizja masive palestineze dhe ndërkombëtare, e shkaktuar nga vendimi i Trump për të njohur Jerusalemin si kryeqytetin e Izraelit, hap një kapitull të ri në luftën revolucionare për një "Palestinë të lirë të Kuqe". Kjo luftë është e drejtuar nga njëra anë kundër pushteteve imperialiste dhe kundër shtetit apartheid sionist dhe nga ana tjetër për krijimin e një shteti të vetëm palestinez nga lumi në det. Kryengritjet spontane popullore në Tunizi dhe Iran kundër regjimit kapitalist tregojnë se vala revolucionare mund të ringjallej në Lindjen e Mesme dhe madje u përhap në vendet jo-arabe. Forcat e vërtetë revolucionare duhet të mbështesin lufton këtyre njerëzve kundër diktaturave dhe forcave reaksionare pa kushte pa mbështetjen e udhëzon në rrugë të tyre jo-revolucionare (për shembull, petit borgjez Islamistët dhe nacionalistët) politike.

 

Ka "socialistë" të cilët nuk e kanë përkrahur revolucionin arab që nga viti 2011 ose që deklarojnë se ai përfundoi dhe mundi. Ata dëshmojnë se janë socialistë dhe demokratë vetëm me fjalë, por jo me vepra.

 

Revolucionarët kundërshtojnë çdo luftë të prapambetur midis sundimtarëve rajonalë (për shembull, Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Irani, Egjipti, Sudani, Etiopia, etj.). Ata do të votojnë taktikat e tyre revolucionare për çdo luftë. Për ta bërë këtë, ata duhet të analizojnë natyrën konkrete të luftës dhe sfondin e saj politik, si dhe rolin e fuqive imperialiste (veçanërisht SHBA, Rusi, Kinë).

 

 

 

4) Lufta revolucionare kundër sulmeve reaksionare mbi të drejtat demokratike

 

Revolucionarët mund t'u shërbejnë interesave të klasës punëtore dhe të shtypurve vetëm nëse janë në gjendje të njohin armikun e klasës dhe të mobilizohen kundër tij. Prandaj, ata duhet të luftojnë me vendosmëri kundër të gjitha diktaturave regresive dhe pseudo-demokracive të korruptuara dhe autoritare (për shembull, Siria, Togo, Kenia, Republika Demokratike e Kongos, Zimbabve); kundër të gjitha formave të shtypjes kombëtare dhe racore (për shembull, popujt indigjenë në Amerikën Latine, Rohingya në Myanmar, skllevër afrikanë në Libi); kundër të gjitha grushteve të shtetit (p.sh. Egjipti 2013, Tajlandë 2014, Brazil 2016); dhe kundër të gjitha sulmeve autoritare (të tilla si një gjendje e jashtëzakonshme në Francë që nga viti 2015).

 

Të gjithë ata që nuk i njohin dhe i luftojnë këto sulme regresive, por i mbështesin ata ose marrin një qëndrim neutral, janë tradhtarë të klasës punëtore. Ka një humnerë midis tyre dhe neve!

 

 

 

5) Përdorimi i taktikës së bashkuar frontale në të gjitha betejat masive

 

Revolucionarët kundërshtojnë të gjitha format e sektarizmit që refuzojnë pjesëmarrjen në betejat masive nën pretekstin e udhëheqjeve të tyre jo-revolucionare.

 

Në vend të kësaj, ata i kthejnë në taktikë bashkuar frontit në luftën e punëtorëve dhe fshatarëve, të cilët janë të udhëhequra nga forcat reformiste ose populiste (p.sh. sindikatat, organizatat masive të fshatarëve dhe të varfërve urban, por edhe partitë politike të tilla si PT, të prerë, MST në Brazil; CGT, CTA , FIT në Argjentinë; Morena në Meksikë; islamistëve në Egjipt, rebelët në Siri; EFF në Afrikën e Jugut, SYRIZA në Greqi para 2015; Podemos, nacionalistët baskë dhe katalanisht në shtetin spanjoll). Një orientim i tillë duhet të shkojë krah për krah me një luftë të vendosur kundër të gjitha formave të fronteve popullore dhe populizmit të vogël borgjez. Ashtu si punëtorët dhe fshatarët e këtyre udhëzon në rrugë jo-revolucionare kanë thyer larg dhe formimi i partisë Një punëtorëve të pavarur dhe revolucionare të promovohet.

 

Ata që nuk zbatojnë taktikën e frontit të bashkuar në përpjekje të tilla masive lënë mbështetjen e tyre për këto beteja në një deklaratë abstrakte pa kuptim konkret.

 

 

 

6) Filloni të ndërtoni një parti botërore revolucionare tani!

 

Lufta për të mbrojtur ofensivën regresive të klasës sunduese dhe për çlirimin e klasës punëtore dhe të shtypurit mund të ketë sukses vetëm nëse kombinohet me luftën për revolucionin socialist. Kjo do të thotë asgjë më pak se kapja e pushtetit nga klasa punëtore dhe të shtypurit dhe përmbysja dhe shpronësimi i klasës kapitaliste në mënyrë që të hapet rruga drejt socializmit. Historia na mëson se të gjitha përpjekjet masive për çlirim do të jenë në fund të fundit të destinuara për dështim nëse nuk udhëhiqen nga një parti revolucionare. Një palë e tillë duhet të organizojë luftëtarët më të vetëdijshëm dhe të gatshëm për luftë të klasës punëtore dhe të shtypurve, ai duhet të jetë i pastër nga çdo shthurje burokratike. Përveç kësaj, ajo duhet të ekzistojë si një parti ndërkombëtare për të shmangur rreziqet e kombësisë.

 

Prandaj, i bëjmë thirrje të gjitha organizatave dhe aktivistëve të cilët janë të angazhuar sinqerisht për krijimin e një Partia të re botërore revolucionare për t'u bashkuar në bazë të këtyre gurthemeve programatike. Në mënyrë të veçantë, RCIT sugjeron që revolucionarët të formojnë një Komitet të Përbashkët të Kontaktit për të përgatitur dhe organizuar në mënyrë politike një Konferencë Ndërkombëtare. Qëllimi është të diskutohen hapat konkretë për të promovuar krijimin e një Partia Revolucionare Botërore. RCIT angazhohet për diskutime serioze dhe bashkëpunim të ngushtë me të gjithë ata që ndajnë një perspektivë të tillë.

 

 

Lufta e Tregtisë Globale: Jo Patriotizmi i Fuqive të Mëdha në Perëndim dhe Lindje!

 

As globalizimi imperialist as proteksionizmi imperialist! Për solidaritetin ndërkombëtar dhe luftën e përbashkët të klasës punëtore dhe popujve të shtypur!

 

Deklaratë e Përbashkët e Tendencës Ndërkombëtare Revolucionare-Komuniste (RCIT), Marxist Group ‘Class Politics’ (Rusi), Alkebulan School of Black Studies (Kenya), Sınıf Savaşı (Turqi), Pan-Afrikan Consciousness Renaissance (Nigeri), Courant des Jeunes Penseurs Congolais (Republika Demokratike e Kongos), 4 korrik 2018

 

 

 

1.             Midis të gjitha fuqive të mëdha në Perëndim dhe Lindje - SHBA, Kina, Bashkimi Evropian, Japonia, Rusia dhe fuqitë e tjera imperialiste - një luftë e tregtisë globale po del. Sanksionet ekonomike midis fuqive të mëdha filluan në vitin 2014, kur SHBA dhe BE imponuan sanksione ndaj Rusisë dhe anasjelltas. Aktualisht, administrata Trump është në proces të zbatimit të sanksioneve më të gjera kundër konkurrentëve të saj, të cilët nga ana e tyre po hakmerren. Një përshkallëzim i luftës globale tregtare do të kishte pasoja katastrofe për ekonominë botërore dhe kushtet e jetesës së njerëzve që punonin.

 

2.             Historiku i këtij përkeqësimi masiv është rivaliteti në rritje midis fuqive të mëdha. Sanksionet ekonomike janë kështu një shprehje e një rivaliteti intra-imperialist që herët a vonë do të çojë në tensione ushtarake dhe konflikte. Intensifikimi i shovinizmit të Fuqisë së Madhe është i pashmangshëm në këto kushte. Ky patriotizëm synon të helmojë vetëdijen e njerëzve që punojnë duke shkaktuar urrejtje nacionaliste midis tyre.

 

3.             Fuqitë e Mëdha gjithashtu zbatojnë sanksione ekonomike për të imponuar diktatoret e tyre politike dhe ekonomike në vendet më të vogla të Jugut. Koreja e Veriut, Irani, Zimbabve, Venezuela, vende të ndryshme të Azisë Juglindore etj., Janë bërë viktima të sanksioneve apo kërcënimeve të tilla. Po ashtu diskriminojnë fuqitë e mëdha njerëzit e shtypur nga vendet më të varfra, duke kufizuar hyrjen e tyre dhe azil (p.sh. Trumps "Ban Muslim", regjimi raciste i Frontex të BE-së në Mesdhetar dhe në Ballkan, Rusia diskriminimit kundër njerëzve nga Kaukazi dhe Azia Qendrore, etj ).

 

4.             Në funksion të kanosës punës tregtisë globale thirrje lufta Socialistët dhe organizata të njohura në mbarë botën për të vepruar me vendosmëri në bazë të parimeve të solidaritetit ndërkombëtar të klasës punëtore. Parime të tilla zbatohen për paqen dhe kohën e luftës, sanksionet ekonomike dhe agresionin ushtarak.

 

* Jo për një luftë globale tregtare! Kundër patriotizmit të fuqive të mëdha në Perëndim dhe Lindje! Kundër shuarjes ushtarake militariste! Në shtetet imperialiste, socialistët thonë: "Armiku kryesor është në vendin e tyre!" Në rast të sanksioneve ose një lufte tregtare mes SHBA, Kina, Bashkimi Evropian, Rusia, Kanada, Japoni dhe fuqive të tjera socialistët duhet të them në të gjitha vendet pjesëmarrëse kundër sanksioneve të tilla.

 

* Poshtë sanksioneve imperialiste kundër vendeve gjysmë koloniale si Koreja e Veriut, Irani, Zimbabve, Venezuela dhe të tjerët! Mbroni këto vende nga të gjitha format e agresionit imperialist! Por asnjë mbështetje politike për regjimet kundër klasës së punës në këto shtete!

 

* Poshtë regjimit kufitar imperialist! Hapni kufijtë për refugjatët! Mbrojini emigrantët myslimanë kundër racizmit islamofobik!

 

* As globalizmi imperialist as proteksionizmi imperialist! Kundër të gjitha fuqive të mëdha dhe korporatave kapitaliste në perëndim dhe në lindje! Për solidaritet ndërkombëtar dhe luftë të përbashkët ndërkufitare për të mbrojtur interesat e punëtorëve dhe të shtypurve!

 

 

 

Nenshkrimet e Organizatave

 

Revolucionare Tendenca Komuniste International (Zambia, Kenia, Pakistan, Sri Lanka, Jemen, Tunizi, Israel / Palestinën e pushtuar, Brazili, Meksika, Aotearoa / Zelanda e Re, Britania, Gjermania dhe Austria) www.thecommunists.net,

 

Marxist Group ‘Class Politics’ (Rusi), https://mgkp.github.io/

 

Alkebulan School of Black Studies (Kenya), https://www.facebook.com/alkebulanschool/

 

Sınıf Savaşı (Turqi), http://sinif-savasi.blogspot.com

 

Pan-Afrikan Consciousness Renaissance (Nigeri), https://m.facebook.com/pacorenaissance/?ref=bookmarks

 

Courant des Jeunes Penseurs Congolais (Republika Demokratike e Kongos), Facebook : Cogito RDC

 

 

Grupo Interdisciplinario de Participación Inclusiva (Meksikë), https://www.facebook.com/Grupo-Interdisciplinario-de-Participaci%C3%B3n-Inclusiva-803935076374657/

 

Coordinadora Nacional Estudiantil (Meksikë)

 

Pacesetters Movement (Nigeri), Facebook: PACESETTERS MOVEMENT OAU

 

 

Thirrje urgjente për bashkimin dhe luftën e përbashkët mbi një bazë Revolucionare

 

Një letër e hapur për të gjithë Revolucionarët autentike për një konferencë Ndërkombëtare mbi 100-vjetorin e Revolucionit të Tetorit për të çuar përpara ndërtimin e një partie revolucionare Botërore

 

Publikuar nga tendencës Revolucionare Komuniste Ndërkombëtar (RCIT), 2017/09/01, www.thecommunists.net

 

Shokë, Vëllezër dhe Motra!

 

Kjo është një thirrje urgjente për të gjithë revolucionarët autentike të bashkohen, kështu që ne mund të vazhdojmë të ndërtojmë një udhëzues për luftën kundër ofensivës reaksionare klasës qeverisëse. RCIT konsideruar këtë si më të rëndësishme në periudhën e tanishme, e cila kërkon përkushtim të plotë dhe seriozitetin e revolucionarëve në vende të botës.

 

Ne pra na kontaktoni direkt me këtë detyrë dhe pa fraza diplomatike. Për ata që simpatizojnë me amerikane dhe ruse të ashtuquajturën "luftë kundër terrorizmit" në Lindjen e Mesme dhe Afrikë; për të pirë e të ngrënë pushtimin Asadit vrastar të Aleppo si një "fitore"; ata që e mirëpresin shtypjen e diktaturës ushtarake egjiptiane kundër të gjitha kundërshtimeve; për ata që lavdërojnë Tsipras dhe udhëheqjen e SYRIZA në Greqi për politikat e tyre "realiste" të qeverisë në zbatimin e memorandumit të BE-s të cilat ne gjykojmë propozimin: Mos lexoni më tej këtë thirrje sepse kjo do të jetë vetëm një humbje e kohës tuaj!

 

Por luftimet midis jush që janë të vendosur kundër agresioneve të të gjitha fuqive të mëdha në Perëndim dhe në Lindje; janë punëtorët të gatshëm dhe të shtypurit për të mbrojtur kundër imperialistëve dhe shërbëtorëve të tyre lokale; të cilët janë të gatshëm për të luftuar burokracinë në lëvizjen punëtore, e cila mbyt rezistencën e klasës sonë - ju them ne: shqyrtojë propozimin tonë seriozitet dhe le të tani të punojnë së bashku për të ndërtuar një parti revolucionare botërore që një luftë kundër kapitalizmit dhe imperializmit dhe për revolucionin socialiste në të gjithë botën do të përzënë!

 

2017 është 100-vjetori i Revolucionit të Tetorit, ngjarjen më të rëndësishme në historinë moderne, si punëtorët dhe fshatarët nën udhëheqjen e Partisë Bolshevike mori pushtetin për herë të parë. Por ky përvjetor gjithashtu na kujton - në kontrast të fortë me 1917 - në mungesë të plotë të anëtarëve të Bolshevike sot!

 

Ne urgjentisht bejm thirrje të gjithë revolucionarët e vërtetë për të bashkuar, sepse problemi kryesor i pranishëm nuk është mungesa e luftës dhe rezistencës së punëtorëve dhe të shtypurit. Sistemi kapitalist është në shkatërrim, dhe kontradiktat e saj ekonomike, politike dhe ushtarake të përshpejtuar si RCIT ka përshkruar në dokumentin e saj të fundit mbi perspektivat e botës. Kriza e thellë e sistemit imperialist vazhdimisht provokon luftra masive dhe revolucione. Problemi kryesor është në vend të mungesës së plotë të udhëheqjes revolucionare dhe kështu mbizotërimin e punëtorëve "dhe organizatave të njohura nga staliniste, socialdemokrate, castro-chavista, petit borgjez forcat populiste apo islamike. Megjithatë, këto abuzues janë ose krejtësisht të korruptuar dhe për të shitur luften popullore në mënyrë të përsëritur në këmbim të disa artikuj dhe privilegjeve; Apo, pse ata janë të ndershëm dhe të përkushtuar, por të lidhur heroizmin individual me një strategji e cila zëvendëson mobilizimin në masë dhe organizimin për revolucionin nga një konceptim hiqet dhe militant vetë-harruar. Ndërsa mund të thuhet se ky i fundit është versioni më i ndershëm, kjo është ende vetëm një strategji të pashpresë.

 

Rrjedhimisht, prishja e kapitalizmit shkon dorë për dore me krizën e thellë të organizatave tradicionale masive të klasës punëtore dhe të shtypurit. Ne kemi nevojë për punëtorët dhe të shtypur të vërtet: Për aq kohë sa ata janë të udhëhequr nga një këto forca jo-revolucionare, beteja e tyre të dënuar për një fund të vdekur apo edhe për t'i dhënë fund një të përgjithshme kundër-revolucion.

 

Konkluzionet nuk janë mësimet arrogante të masave dhe nuk presim-dhe abstenim nga betejat e tyre. Vetëm sektarët dhe tradhtarë mund të nxjerrë konkluzione të tilla. Dikush mund të veprojnë vetëm si një revolucionar, nëse ai ose ajo merr pjesë aktive në betejat e klasës që të çojnë vëllezërit dhe motrat tona në mënyrë të përsëritur kundër sunduesve. Një pjesëmarrje e tillë në betejat e njohura është gjithashtu e nevojshme, madje edhe më urgjente, kur udhëheqja e masave eshte të jo-revolucionaret. Është e rëndësishme që udhëzon të rremë për të luftuar në mënyrë të vazhdueshme, e cila është e mundur vetëm në luftën në masë, por asnjëherë nga jashtë.

 

Revolucionarët autentik duhet të kombinohen këtë pjesë aktive në betejat e kombit me propagandë pamëshirshëm dhe agjitacion për taktikat revolucionare dhe slogane, me një luftë të vazhdueshme politike kundër burokratëve dhe shtypurit dhe me përpjekjet e palodhur, më të vetëdijshëm dhe të organizojnë punëtorët militante dhe të shtypur në një parti revolucionare ( ose një palë struktura organizative, si një hap i parë).

 

Sepse natyra politike, ekonomike dhe ushtarake e kapitalizmit është gjithmonë ndërkombëtarisht dhe nga nevoja është global, organizimi i klasës punëtore dhe betejat e tyre mund të jetë vetëm ndërkombëtar. Secili, luftë e kufizuar thjesht nacionaliste për të ndërtuar një parti revolucionare është e destinuar të dështojë, politikisht dhe organizativisht të degjeneruar. Marksistët autentik duhet pushim të punojnë për të ndërtuar një parti revolucionare botërore, ose ata të dështojnë në misionin e tyre bazë!

 

Është e vërtetë, një parti e re botërore revolucionare që qëndron në traditën e katër International dhe është i bazuar në mësimet e revolucionarëve të mëdhenj Marksi, Engelsi, Leni, Trocki dhe Luksemburgut, nuk mund të përfundojë me një goditje të vetme. Të tilla Internationale ka në betejat e punëtorëve dhe të shtypurit janë testuar politikisht. Megjithatë, mund dhe duhet të organizojë një bërthamë - pa marrë parasysh madhësinë e saj aktuale - për të tillë një parti të ndërtuar botërore të fillojë menjëherë. Duke pritur për të tjerët për të bërë këtë punë, është një qëndrim pasiv dhe cinike - të ndërhyjë vetëm në mënyrë kolektive dhe të veprojë në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar të një revolucionar janë të denjë!

 

Ne nxisim fuqimisht të gjithë revolucionarët autentike të bashkohen menjëherë dhe për të diskutuar një bazë konkrete për luftën e klasave dhe për të përshpejtuar zhvillimin e një parti revolucionare botërore. Si hap konkret i parë në këtë drejtim sugjeron RCIT më parë, së bashku me të gjitha palët e interesuara në vitin 2017 - 100 vjetori i Revolucionit të Tetorit - të organizojë një konferencë ndërkombëtare. Një konferencë e tillë duhet të hedhur themelet për punën e përbashkët kolektive për të formuar një parti revolucionare botërore.

 

Ardhja bashku e një nisme të tillë të përbashkët të organizatës ndërkombëtare të revolucionarëve është e mundur vetëm në bazë të një marrëveshje mbi çështjet kryesore të politikave të luftës bashkëkohore të klases botëror. Siç e kemi theksuar tashmë në dokumentin tonë për perspektivën botërore, çështjet e mëposhtme parasysh RCIT në fazën aktuale politike si piketa të tilla programore:

 

a) Njohja e rritjes së rivalitetit mes fuqive imperialiste - SHBA, BE, Japonia, Rusia dhe Kina. Kjo është e mundur vetëm për të kuptuar dinamikën lëvizëse e krizës aktuale kapitaliste dhe të miratojë një pozicion të saktë, kur jo vetëm që e njeh karakterin imperialiste të SHBA, BE dhe Japonia, por edhe fuqitë e reja në zhvillim Rusia dhe Kina. Vetëm në një bazë të tillë, është e mundur për të nxjerrë vetëm programin e duhur për këtë çështje - qëndrimin e mundur revolucionare, që është, perspektiva e një lufte sistematike kundër të gjitha fuqive imperialiste. Kjo do të thotë që të refuzojë për të mbështetur revolucionarët ndonjë fuqi të madhe në konfliktet ndër-imperialiste, në përputhje me moton "Armiku kryesor është në shtëpi!".

 

b) Lufta në përputhje kundër imperializmit. Revolucionarët janë për humbjen e shteteve imperialiste në çdo konflikt me forcat që përfaqësojnë popujt e shtypur. Ata ngrihen për fitoren ushtarake të këtij të fundit, pa i dhënë udhëheqësit jo-revolucionare e të shtypur (për shembull, petit borgjez islamistët, nacionalistët) mbështetje politike. Kjo vlen edhe për konfliktet e brendshme (per shembull, kundër një kombi të shtypur si popullit çeçen në Rusi), si dhe për luftërat e huaj (per shembull, Afganistan, Siri, Mali, Somalia). Po ashtu revolucionarët duhet të luftojë për kufij të hapur në vendet imperialiste dhe për barazi të plotë për pakicat kombëtare dhe për emigrantët. Për më tepër, revolucionarët të refuzojë për të mbështetur një kamp imperialiste kundër tjetrit në një konflikt të caktuar (per shembull, referendumin e propozuar për anëtarësimin e Britanisë së Madhe në Bashkimin Evropian vs BE vs Clinton Trump).

 

c) Të mbështetur më tej revolucionin arab. Kryengritjet e masave në Tunizi, Egjipt, Libi, Siri, Jemen dhe vende të tjera që nga fillimi i periudhës së re historike në 2008, zhvillimin më të rëndësishme dhe më të përparuar luftës së klasave. Është e vërtetë duke pasur parasysh mungesën e udhëheqjes revolucionare, masat kanë pësuar një seri të humbjeve të tmerrshme - si grushtit të shtetit të gjeneralit al-Sisi në Egjipt, në korrik të vitit 2013 apo masakra e vazhdueshme të popullit sirian në duart e Asadit dhe mbështetësve të tij të huaj. Procesi revolucionar ende vazhdon, dhe kjo është reflektuar në rezistencën e vazhdueshme popullore në Siri, Jemen, Egjipt, Marok, etj përsëri.Forcat tona revolucionare duhet të mbështesë këto lufta popullore kundër diktaturave dhe forcave reaksionare pa kushte, pa asnjë mbështetje politike për liderët e tyre jo-revolucionare për të siguruar (për shembull, petit borgjez islamikët).

 

d) Pjesëmarrja në të gjitha betejat e masive kundër masave të kursimit dhe kundër sulmeve reaksionare të të drejtave demokratike. Revolucionarët kundërshtojnë të gjitha format e sektarizmit, refuzimi për të marrë pjesë në betejat masive nën pretekstin e udheheqejes të tyre jo-revolucionare. Në vend të kësaj, ata i kthejnë në taktikë te bashkuar e parë në luftën e punëtorëve dhe fshatarëve, të cilët janë të udhëhequr nga forcat reformatore apo populiste kundër masave shtrënguese (p.sh. sindikatat, organizatat masive të fshatarëve dhe palëve të varfër, si dhe politikë urbane si Morena në Meksikë, SYRIZA në Greqi deri në vitin 2015, Podemos në Spanjë), ose kundër grushtet antidemokratike dhe diktatura (PT, prerë, MST në Brazil, islamikëve në Egjipt, rebelëve në Siri). Harmonizimi i tillë duhet të jetë i lidhur me një luftë të vazhdueshme kundër të gjitha formave të Frontit Popullor dhe populizmit te vogla-borgjez, si dhe për zhdukjen e punëtorëve dhe fshatarëve të këtyre udhëzon në rrugë jo-revolucionare.Në të njëjtën kohë formimin e partisë së një të punëtorëve të pavarur dhe revolucionare duhet të ndiqen.

 

Një marrëveshje e tillë, megjithatë, mund të jetë vetëm pika e fillimit për një fazë intensive të diskutimeve dhe veprimeve të përbashkëta.Është e rëndësishme për të zhvilluar një kuptim të përbashkët të teorisë marksiste dhe programit, e cila kërkon gjithashtu diskutime kontroverse dhe të mprehtë në mes të organizatave të përfshira.Një kuptim i tillë i përbashkët programore është testuar duke u vënë në praktikë përmes aktiviteteve të përbashkëta.

 

Prandaj, ne i bëjmë thirrje të gjitha organizatave që janë sinqerisht duke u përpjekur për të krijuar një botë të re të Partisë Revolucionare, të bashkohen në bazë të këtij piketa programore.Në mënyrë të veçantë propozon RCIT se revolucionarët ngritur një kontakt të Komitetit të Përbashkët të gjitha forcat që të bien dakord në përgjithësi me një perspektivë të tillë.Detyra e një komisioni të tillë është politikisht dhe organizativisht të përgatitur në vitin 2017 një konferencë ndërkombëtare. Qëllimi i një konference të tillë do të ishte për të diskutuar hapat konkretë për të nxitur formimin e një partie revolucionare botërore.

 

RCIT paraqet dokumentet e saj themelore për diskutim në mesin e luftëtarëve revolucionare dhe luftëtarëve - në veçanti miratuar kohët e fundit manifest programatik të çlirimit revolucionare. Megjithatë, ne jemi po aq të përgatitur për të studiuar dokumentet e organizatave të tjera dhe për të diskutuar.Ne jemi të bindur se revolucionarët autentike mund të punojnë jashtë një platformë të përbashkët për punën e përbashkët për të ndërtuar një parti revolucionare botërore në bazë të dokumenteve të tilla.

 

Ne jemi të vetëdijshëm se kjo nuk është gjithmonë e lehtë për të krijuar një organizate të përbashkët ndërkombëtar me stafin nga tradita dhe përvoja të ndryshme.Revolucionarët nuk duhet të testohen nga mundësia e polemikave dhe nevojës, pozicion tjetër në luftën e klasave, të jenë të frikësuar. Një qëndrim serioz ndaj diferencave - që është, një diskutim i hapur në lidhje me të, në vend se diplomatikisht për të fshehur - është në fund të fundit e vetmja mënyrë të ndershme dhe të frytshme për të kapërcyer ato.

 

Po kështu, ajo mund të jetë se është e nevojshme për të siguruar intermediates paraprakisht për të mësuar nga njëri-tjetri dhe për t'iu qasur në mënyrë sistematike. Por nuk ka dyshim se ne tani duhet të fillojë një proces të tillë së bashku!

 

Shokë, ne mund trashëgimin e Revolucionit Socialist të Tetorit në vitin 1917 vetëm te nderojme, në qoftë se ne veprojmë së bashku në frymën dhe në bazë të mësimeve programore dhe organizative të bolshevikëve. Le ten a kapercyer së bashku me vendosmëri të fokusuar, misioni historik i brezit tonë: krijimi i një partie revolucionare botërore si mjet kryesor të klasës punëtore në luftën për çlirim! Mos të humbin kohë apo energji te mbeturinave; Le të marshojmë përpara - së bashku - QITASH!

 

 

 

Nuk ka të ardhme pa Socializëm!

 

Nuk ka Socializmi pa Revolucion!

 

Nuk ka Revolucion pa Partië Revolucionare!

 

 

 

* * * * *

 

 

 

I bëjmë thirrje organizatave dhe aktivistëve që ndajnë opinionin e përgjithshëm të kësaj letre të hapur për të na kontaktoni dhe të na dërgoni idetë dhe kritikat e tyre në mënyrë që ne mund të diskutuar hapat konkret për diskutim të përbashkët dhe bashkëpunim: rcit@thecommunists.net

 

RCIT është një organizatë ndërkombëtare revolucionar, seksionet e saj dhe aktivistët në 13 vende në bazë të një programi të përbashkët dhe parimet organizative të centralizmit demokratik ka (Aotearoa / Zelanda e Re, Brazil, Gjermani, Britania e Madhe, Izrael /ne Palestinen e pushtuar, Jemen, Meksiko, Austri, Pakistan, Sri Lank, Tuniz, Turqi dhe Venezuela).

 

Për një pasqyrë më të plotë të pozicioneve të RCIT referohemi të interesuar në faqen tone www.thecommunists.net. Vëmendje e veçantë është Manifesti jonë për Clirimtaret Revoluiconare. Detyrat e luftës çlirimtare kundër kapitalizmit tekalbur (miratuar në Kongresin e parete RCIT në tetor 2016, https://www.thecommunists.net/home/shqip/manifesti-2016/).

 

Ne jemi në një proces për të botuar këtë manifest në javët e ardhshme në të paktën shtatë gjuhë të ndryshme.

 

Ne gjithashtu i referohen dokumentit më të fundit të RCIT Perspektiva bota në anglisht: World Perspektives 2017: Lufta kundër reaksionar e ofensivës në epokën e Trumpit. Tezat mbi Situatën Botërore, Perspektivat për Klasa teLuftës dhe Detyrat e Revolucionarëve (miratuar më 18 dhjetor 2016, https://www.thecommunists.net/theory/world-perspectives-2017/)